Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

«Ο Αγών μου» του Χίτλερ έγινε μπεστσέλερ


Η σχολιασμένη έκδοση του βιβλίου που συνέγραψε ο Χίτλερ με τον τίτλο «Ο Αγών μου» πουλήθηκε ήδη 85.000 φορές μέσα σε ένα χρόνο. Στο τέλος Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει και η 6η έκδοση. «Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο» λέει ο Αντρέας Βίρσινγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Σύγχρονη Ιστορία στο Μόναχο. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε πέρυσι στις 8 Ιανουαρίου προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον.

Το Ινστιτούτο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, θέλησε να εκδώσει με σχολιαστικό υπόμνημα την ασχολίαστη αρχικά έκδοση, τα πνευματικά δικαιώματα της οποίας εξέπνευσαν στις 31.12.2015. Μέχρι τότε τα αποκλειστικά δικαιώματα διέθετε το κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου είχε την έδρα του ο εκδοτικός οίκος, ο οποίος αρχικά είχε εκδόσει το βιβλίο.

Δεν ήταν λίγες πάντως οι επικριτικές φωνές όταν πέρυσι κυκλοφόρησε η πρώτη σχολιασμένη έκδοση. Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία έκανε λόγο για τον «ασκό του Αιόλου» που θα άνοιγε το δρόμο σε μια αντισημιτική προπαγάνδα.

Ωστόσο η επιτυχία ήταν τεράστια. Τον Απρίλιο του 2016 οι δυο τόμοι ήταν στην πρώτη θέση των ευπώλητων της λίστας του περιοδικού Spiegel. Τεράστια ήταν η επιτυχία και στο εξωτερικό, ενώ η ομάδα των ιστορικών που επιμελήθηκε την έκδοση πήρε μέρος σε περισσότερες από 70 εκδηλώσεις στη Γερμανία και το εξωτερικό. Στη Μόσχα, τη Βιέννη, την Βαρσοβία, το Άμστερνταμ, το Τορόντο, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο.

Θα διδαχθεί και στο μάθημα ιστορίας στα σχολεία

Στην ομάδα των ιστορικών υπό τον Κρίστιαν Χάρτμαν απονεμήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 το βραβείο «Η κοινωνία χρειάζεται την επιστήμη», το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ. Η επιτροπή απονομής αιτιολόγησε την απόφασή της αναφέροντας ότι με την εν λόγω έκδοση καλύφθηκε ένα κενό στην ιστορική μελέτη γύρω από τον εθνικοσοσιαλισμό. Τα σχόλια αναλύουν με ακρίβεια τα ψεύδη του Χίτλερ, καταδεικνύουν τις ιδεολογικές στρεβλώσεις και οι σημειώσεις γράφτηκαν με τρόπο απλό και κατανοητό για τον αναγνώστη.

Αυτό το διάστημα ο επικεφαλής της ομάδας βρίσκεται σε διακοπές μέχρι και τον Μάρτιο. Ο ίδιος και η ομάδα του έχουν πάντως κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο το ινστιτούτο του Μονάχου και κατάφεραν να πάρουν πολύ καλές κριτικές. Οι Times του Λονδίνου έγραψαν μάλιστα πως «με τον τρόπο που έχουν συνταχθεί τα σχόλια, το βιβλίο δεν θα είναι υποχρεωτικό ανάγνωσμα στους ακροδεξιούς κύκλους».

Και η αλήθεια είναι, όπως λένε οι άνθρωποι του Ινστιτούτου για την Σύγχρονη Ιστορία στο Μόναχο, δεν υπήρξαν προσπάθειες προσεταιρισμού του βιβλίου από ακροδεξιούς κύκλους. Το βιβλίο μάλιστα αναμένεται στο μέλλον να διδαχθεί και στα γερμανικά σχολεία.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου