Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Κίνημα κατά του Δεξιού Λαϊκισμού δημιουργούν 200 κορυφαίοι καλλιτέχνες


Περισσότεροι από 200 κορυφαίοι διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς, curators, περιλαμβανομένων των Anish Kapoor, Wolfgang Tillmans, Steve McQueen, Laurie Anderson, Ed Ruscha, Matthew Barney, Rosalind Krauss, Okwui Enwezor, Iwona Blazwick, και Catherine Wood, έχουν εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους προς το κίνημα «Hands Off Our Revolution».

Το κίνημα, που ξεκίνησε από τον καλλιτέχνη Adam Broomberg, είναι μια αντίδραση σε πρόσφατα γεγονότα όπως η ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Artnet News.

Η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας, που θα πραγματοποιεί εκθέσεις και events αναφορικά με τα ζητήματα αυτά, σε συνεργασία με ινστιτούτα από όλον τον κόσμο, αναφέρει:

«Είμαστε μια παγκόσμια συμμαχία που επιβεβαιώνει την ριζοσπαστική φύση της τέχνης. Πιστεύουμε πως η τέχνη μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ρητορική του δεξιού λαϊκισμού, του φασισμού και της όλο και εντονότερης έκφρασης της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας και της αμεταμέλητης μισαλλοδοξίας.

Γνωρίζουμε πως η ελευθερία ποτέ δεν δίνεται, αλλά κερδίζεται. Η δικαιοσύνη ποτέ δεν αποδίδεται, αλλά εξαναγκάζεται. Και για τα δυο θα πρέπει να αγωνιστούμε και να τα προστατεύσουμε, ωστόσο η υπόσχεσή τους σπάνια ήταν τόσο εύθραυστη, τόσο κοντά στο να γλιστρήσει απ’ τα χέρια μας, όπως αυτή τη στιγμή.

Ως καλλιτέχνες, είναι δουλειά και καθήκον μας να ξαναφανταστούμε και να επανεφεύρουμε τις κοινωνικές σχέσειςπου απειλούνται από την κυβέρνηση δεξιών λαϊκιστών. Είναι ευθύνη μας να σταθούμε μαζί με αλληλεγγύη. Δεν θα φύγουμε ήσυχα. Είναι ρόλος και ευκαιρία μας, χρησιμοποιώντας τις δικές μας ιδιαίτερες φόρμες, τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους μας, να εμπλέξουμε ανθρώπους στο να σκεφτούν μαζί και να συζητήσουν ιδέες, με σαφήνεια, ανοικτότητα και ανθεκτικότητα».

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου