Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Έως 28/2 το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά


Συνεχίζεται ως τις 28 Φεβρουαρίου το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά, το οποίο πραγματοποιεί η κινηματογραφική ομάδα NAIL, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά.

Στόχος είναι η έκφραση και η ανάδειξη νέων δημιουργών και η διεύρυνση του πολιτιστικού χαρακτήρα της πόλης του Πειραιά.

105 δημιουργοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, απέστειλαν τις ταινίες τους. Από αυτές, επιλέχθηκαν οι 35 για να διαγωνισθούν και να βραβευθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Οι κατηγορίες στις οποίες θα διαγωνιστούν οι ταινίες είναι οι εξής:

- Καλύτερης Ταινίας
- Καλύτερης Σκηνοθεσίας
- Α’ Ανδρικού Ρόλου
- Α’ Γυναικείου Ρόλου
- Καλύτερου Σεναρίου
- Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας
- Βραβείο Κοινού

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένους καλλιτέχνες του χώρου και είναι:

- Νίκος Διαμαντής (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά)
- Τώνης Λυκουρέσης (Σκηνοθέτης)
- Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (Σκηνοθέτης)
- Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Ηθοποιός)
- Κώστας Ανταλόπουλος (Ηθοποιός)
- Κόρα Καρβούνη (Ηθοποιός
- Κυριάκος Νοχουτίδης (Διευθυντής Φωτογραφίας)
- Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ/Σκηνοθέτης)
- Λίνα Φούντογλου (Διοργανωτής Φεστιβάλ/Ηθοποιός)

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην πόλη μας. Ο Δήμος Πειραιά στηρίζει τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων, οι οποίοι με τις δημιουργικές ιδέες τους, επιθυμούν να συμβάλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Πειραιάς μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κύτταρο πολιτισμού. Αυτό επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε".

Το πρόγραμμα


Έως Σάββατο 26 Φεβρουαρίου: Προβολές ταινιών στο ισόγειο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 34, Πειραιάς).

Το κόστος παρακολούθησης διαμορφώθηκε στα 20 ευρώ για το σύνολο των ταινιών, ενώ το ημερήσιο εισιτήριο παρακολούθησης κοστίζει 5 ευρώ. (Το πρόγραμμα προβολής των ταινιών στο site του Δήμου Πειραιά www.pireasnet.gr).

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου: Απονομή βραβείων στο Φουαγιέ 1ου ορόφου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στις 21.00. Την απονομή θα παρουσιάσουν η Ξανθή Γεωργίου και ο Στέλιος Καλαϊτζής. Είσοδος ελεύθερη.

Παράλληλα με τις προβολές των ταινιών και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνονται 3 εξειδικευμένα σεμινάρια κινηματογραφικού αντικειμένου. Συγκεκριμένα:

-22/2/2017 (15.30 – 19.00): Κινηματογραφικό Εργαστήρι από τον Γιάννη Οικονομίδη και τον Βαγγέλη Μουρίκη. Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, θα προβληθεί η ταινία "Το Μικρό Ψάρι" και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανάλυση της ταινίας από τους 2 εισηγητές. Είσοδος Ελεύθερη

- 22/2 & 23/2 (14.00 – 18.00): Η μικροκίνηση ως μέσο έκφρασης στον κινηματογράφο από την Μαρία Στεφανίδου. Το σεμινάριο στοχεύει στην χρήση του σώματος και των εκφράσεων ως βασικό μέσο έκφρασης στην τέχνη του κινηματογράφου στο πλαίσιο της μικρο-υποκριτικής. Κόστος συμμετοχής: € 20

- Έως και 26/2 (14.00 – 19.00): Σκηνοθεσία και υποκριτική στον κινηματογράφο από τον Στέλιο Καλαϊτζή και Κυριάκο Νοχουτίδη. Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στην ανάλυση και απόδοση δύο-τριών σκηνών ενός κινηματογραφικού έργου.


Λίγα λόγια για την ομάδα NAIL


Η ομάδα NAIL ιδρύθηκε τον Φλεβάρη/12 από τον σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη και την ηθοποιό Λίνα Φούντογλου. Στηρίζεται σε D.I.Y παραγωγή και έχει κινηματογραφήσει πάνω από 20 ολιγόλεπτα video (κοινωνικοπολιτικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις κυρίως στους δρόμους της Αθήνας). Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει και δύο ταινίες μικρού μήκους, «DER» με ένα δυναμικό cast και πρωτότυπη μουσική από τη Βρετανική μπάντα Detachments, και Styx με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Η NAIL πρότεινε το 1ο Φεςτιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά, του οποίου και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και διοργάνωση. Έχει επίσης ολοκληρώσει με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία το πρώτο κινηματογραφικό Workshop στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ενώ ετοιμάζεται στη συνέχεια για τα επόμενα σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Τέλος τον Μάη/16 δημιούργησε το πρώτο videoclip για το κομμάτι «Έλα Κοντά μου» του γνωστού τραγουδοποιού Παύλου Παυλίδη.

Λίνα Φούντογλου

Η Λίνα Φούντογλου γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός, απόφοιτη το 2012, με υποτροφία από τη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδη», και του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παίξει σε παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο, το Urbn Theatr, με ομάδες νέων καλλιτεχνών για Βρυσάκι, Θέατρο Επι Κολωνώ, Cartel ενώ συμμετέχει (2016-2017) στην παράσταση «Χορεύοντας στη Λούνασα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη για δύο ΔΗΠΕΘΕ (Κοζάνης κ” Ιωαννίνων). Έχει ιδρύσει μαζί με τον σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, την κινηματογραφική ομάδα NAIL, πραγματοποιώντας δεκάδες videos και μικρού μήκους ταινίες στο πλαίσιο του street art ενώ έχουν αναλάβει τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά, 2017. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «δημιουργικό μηδέν»(19 ποίηματα της Λίνας Φ. και 8 σχέδια της orgbalmaria) ενώ ασχολείται συστηματικά με την ποίηση και τον ελεύθερο τρόπο σκέψης και έκφρασης.

Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης

Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και δημιουργός από το 2014, έχοντας στο portfolio του πολλές και σημαντικές δουλειές. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει μία ταινία μεγάλου μήκους («Κελί» – κειμένου του ιδίου), τρεις ταινίες μικρού μήκους («Ακρόαση» – κειμένου του ιδίου, «Έψιλον» και «DER»), δύο πιλοτικά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών («ID» – κειμένου του ιδίου και «Αγάπη Ρε»), ένα μουσικό video clip (του τραγουδιού «Έλα κοντά μου» του Παύλου Παυλίδη & B-Movies), ένα διαφημιστικό spot (για την Unesco Πειραιά και Νήσων), πέντε θεατρικά trailer για προώθηση θεατρικών παραστάσεων και είναι ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής ομάδας NAIL – Hit n’ Run Productions (με δημιουργία 14ων video/παρεμβάσεων στην πόλη). Επίσης, έχει ανεβάσει την θεατρική παράσταση «About Milgram» της Λουκίας Ανάγνου. Επιπλέον, με την ομάδα NAIL διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά. Πριν το 2014, υπήρξε οικονομολόγος, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά (2004), με μεταπτυχιακό στην Ναυτιλία από το Πανεπιστήμιο Πειραιά (2006) και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο University of Surrey, ενώ εργάστηκε ως Project Manager και υψηλό στέλεχος στον Τραπεζικό χώρο, επί 10 χρόνια (στις Τράπεζες Πειραιώς, Εμπορική και ALPHA Bank).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου