Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Το Σ.Α. του ΟΗΕ υιοθέτησε για πρώτη φορά απόφαση για προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Την ιστορική Απόφαση 2347 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς υιοθέτησε πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η εσκεμμένη καταστροφή κληρονομιάς είναι έγκλημα πολέμου, έχει γίνει τακτική πολέμου για να καταστρέφονται κοινωνίες μακροπρόθεσμα, σε μια στρατηγική πολιτισμικής εκκαθάρισης. Γι αυτό η υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι περισσότερο από ένα πολιτιστικό ζήτημα, είναι μια επιτακτική ανάγκη για την ασφάλεια, αδιαίρετη από αυτήν της υπεράσπισης των ανθρωπίνων ζωών», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας: καταστροφή και εμπορία πολιτιστικής κληρονομιάς από τρομοκρατικές ομάδες και σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων».

«Τα όπλα δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Η δημιουργία ειρήνης απαιτεί και τον πολιτισμό. Απαιτεί παιδεία, αποτροπή και την μετάδοση της κληρονομιάς. Αυτό είναι το μήνυμα αυτής της ιστορικής απόφασης» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που γενικός διευθυντής της UNESCO έχει προσκληθεί σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η γενική διευθύντρια εξήγησε πως από τότε που υιοθετήθηκε η Απόφαση 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 2015, η οποία απαγορεύει την εμπορία πολιτιστικών αγαθών από το Ιράκ και τη Συρία, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες να διακοπεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων. «Σε μια παγκόσμια κίνηση που ξεκίνησε η UNESCO, περίπου 50 κράτη έχουν ενισχύσει τη νομοθεσία τους και μοιράζονται πληροφορίες και δεδομένα, για να διαλύσουν τις οδούς της εμπορίας, για να διευκολύνουν τους επαναπατρισμούς».

«Μαζί η UNESCO, η INTERPOL, η υπηρεσία Ναρκωτικών και Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών, οι τελωνειακές υπηρεσίες, ο ιδιωτικός τομέας και τα μουσεία, ενισχύουν τη συνεργασία τους και συντονίζουν νέες ενέργειες», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη σύσκεψη ο διοικητής των Καραμπινιέρων της Ιταλίας και της task forse Unite4heritage, Fabrizio Parulli, από το 1969 οι Ιταλικές αρχές έχουν κατασχέσει 800.000 αντικείμενα, στη μάχη κατά της χρηματοδότησης εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Η Απόφαση 2347 είναι η πρώτη που υιοθετείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο την Πολιτιστική κληρονομιά.

Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου