Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Έργα Ελλήνων σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών στα πωλητήρια δημόσιων Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων


Κοινή συμφωνία με βασικό στόχο την παρουσίαση, προβολή και διάθεση εικαστικών καλλιτεχνικών έργων, καθώς και αναπαραγωγών που αξιοποιούν με διάφορους τρόπους και τεχνικές τη μορφή τους, με πηγή έμπνευσης την πολιτιστική μας κληρονομιά, υπέγραψαν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο πλαίσιο του πνεύματος διάδοσης της Τέχνης και της αναγκαιότητας για κοινωνική λειτουργία του έργου των σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών.

Η προσπάθεια αυτή, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΕΕΤΕ, κατατείνει στη σύνδεση και το διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και τον Ελληνικό πολιτισμό στις διάφορες στιγμές εξέλιξής του. Η έκθεση και διάθεση των έργων (ή των αναπαραγωγών τους) από το ΤΑΠ θα πραγματοποιείται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των Μουσείων της χώρας.

Σήμερα ο θεσμικός φορέας των εικαστικών, το ΕΕΤΕ σε συνεργασία με το ΤΑΠ, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, διαμόρφωσαν από κοινού το πλαίσιο για το σύστημα προβολής και πώλησης επώνυμου εικαστικού έργου, το οποίο θα διατίθεται μέσα από τα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Είδη έργων και γενικά εκθεμάτων
α) Πρωτότυπα έργα όλων των κλάδων των εικαστικών τεχνών (μοναδικά - διά χειρός καλλιτέχνη)

β) Αντίτυπα χαρακτικής και πολλαπλά γλυπτικής (πρωτότυπα - διά χειρός καλλιτέχνη)

γ) Αναπαραγωγές (της μορφής) των έργων τέχνης όλων των προηγούμενων κατηγοριών σε διάφορες μορφές και τεχνικές (φωτομεταξοτυπίες, φωτολιθογραγίες, φωτογραφίες, αφίσες, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψηφιακές εφαρμογές, cd, κλπ).

Η συμφωνία του ΕΕΤΕ με το ΤΑΠ έρχεται σε μια δύσκολη εποχή για την τέχνη, τους εικαστικούς και το λαό, έρχεται να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από την ματιά των σύγχρονων εικαστικών. Από την άλλη, η συμφωνία αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, δίνει ανάσες στους εικαστικούς, προσφέροντας το έργο τους, σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες σε προσιτές τιμές.

Έργα αυθεντικά, δια χειρός Ελλήνων εικαστικών, θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και σε κάθε γωνία της γης, ως σύγχρονοι αγγελιοφόροι του πολιτισμού και των παραδόσεων του λαού μας.

Η παρούσα συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα να γνωρίσει ο ελληνικός λαός και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο, μαζικά τους έλληνες καλλιτέχνες μέσα από το έργο τους.

Οι 2.000. 000 περίπου επισκέπτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της πατρίδας μας κατ’ έτος, έχουν πλέον την δυνατότητα να έρθουν ποιο κοντά στη σύγχρονη ελληνική τέχνη και τους δημιουργούς.

Οι καλλιτέχνες, μέλη του ΕΕΤΕ, συνεισφέρουν με τη διάθεση προς πώληση του έργου τους, στα έσοδα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, σε εποχές κρίσης.

Η συμφωνία αυτή δίνει την δυνατότητα τα καλλιτεχνικά έργα να σταθούν απέναντι στα κακέκτυπα πολιτιστικά σκουπίδια που πουλιώνται στους τουρίστες στην τεράστια βιομηχανία του «πολιτιστικού» τουρισμού που έχει χρόνια τώρα στηθεί.

Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και οι δημιουργοί θα υπάρχουν στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους δίπλα στα διαχρονικά σύμβολα τέχνης του πολιτισμού μας.

Το ΤΑΠ και το ΕΕΤΕ έχουν την τεχνογνωσία την επιστημονική κατάρτιση και μέσα από διαφανείς διαδικασίες έκαναν το μισό βήμα.

Το επόμενο βήμα είναι, άμεσα και όπως προκύπτει από την συμφωνία το ΤΑΠ και το ΕΕΤΕ να διαμορφώσουν τις προκηρύξεις διαγωνισμών και προσκλήσεων ενδιαφέροντος για τις ανάγκες κάθε μουσείου και αρχαιολογικού χώρου. Προβλέπονται έργα με :

Α. ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ

Β. ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Α.Π.

Γ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Α.Π.

Δ. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Α.Π.

Ε. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

ΣΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΙΣΤΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ

Για την υλοποίηση της συμφωνίας συγκροτείται Επιβλέπουσα Ομάδα για όλη τη διαδικασία από δύο Εκπροσώπους του ΤΑΠ και δύο εκπροσώπους του ΕΕΤΕ.

Οι αντιπρόσωποι του Ε.Ε.Τ.Ε. και του Τ.Α.Π. (η Επιβλέπουσα Ομάδα) συνεδριάζουν 2 φορές τουλάχιστον το χρόνο για να εξετάσουν την πορεία και τα αποτελέσματα της υλοποίησης της συμφωνίας, την αντιμετώπιση και λύση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, τον προγραμματισμό και εμπλουτισμό αυτής της συμφωνίας. Η Επιβλέπουσα Ομάδα ενημερώνεται από το ΤΑΠ για την οικονομική κίνηση των εικαστικών έργων σε κάθε πωλητήριο, τον τζίρο της όλης αυτής δραστηριότητας αναλυτικά, προκειμένου να σχεδιάσει για την επόμενη περίοδο. Η Επιβλέπουσα Ομάδα με βάση τις ανάγκες του ΤΑΠ και τις δυνατότητές του, προχωράει στη σχεδίαση των διαδικασιών επιλογής έργων και των προκηρύξεων, οι οποίες και δημοσιεύονται μετά από έγκριση του ΔΣ του ΤΑΠ και του ΔΣ του ΕΕΤΕ.

Η επιτροπή επιλογής των έργων αποτελείται από 7 μέλη που υποδεικνύονται από τους φορείς στους οποίους ανήκουν και συγκεκριμένα : τρεις (3) εκπροσώπους του Ε.Ε.Τ.Ε., τρεις (3) εκπροσώπους του ΤΑΠ (εκ των οποίων ο ένας αρχαιολόγος και ένας εικαστικός καλλιτέχνης) και έναν εκπρόσωπο του ΥΠΠΟΑ, εικαστικό καλλιτέχνη. Η υποβολή των προτάσεων γίνεται στο ΤΑΠ και το ΤΑΠ ενημερώνει την Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει ανά δίμηνο.


Η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα των πολυεπίπεδων αγώνων του ΕΕΤΕ, το οποίο είχε απευθυνθεί στο ΤΑΠ, χρόνια τώρα. Στοχεύει στο να δοθεί η προοπτική της παρουσίας του εικαστικού έργου όχι μόνο για την ανάπτυξη και την προβολή της σύγχρονης τέχνης, αλλά και για να δοθεί μια οικονομική ανάσα στους εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι πλήττονται σήμερα, στα πλαίσια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου