Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Αρνήθηκε να παραλάβει βραβείο όταν έμαθε ότι χορηγείται από την Amazon!


Ο βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Allan Ahlberg αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο «επιτεύγματος ζωής» (Lifetime Achievement Award) όταν έμαθε ότι χορηγός του είναι η Amazon, διότι, όπως είπε, η εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων βιβλίων δεν πληρώνει τον φόρο που της αναλογεί στη Βρετανία.

Ο Ahlberg, που είναι γνωστός για το βιβλίο του «The Jolly Postman», έχει γράψει δεκάδες δημοφιλή παιδικά βιβλία, πολλά από τα οποία είχαν εικονογραφηθεί από την σύζυγό του Janet.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο συγγραφέας επρόκειτο να λάβει το πρώτο βραβείο Booktrust Lifetime Achievement Award, από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Booktrust οποίος προωθεί την ανάγνωση, όταν όμως έμαθε ότι εμπλέκεται η Amazon, αρνήθηκε.

Σε ανοικτή επιστολή του, η οποία αναρτήθηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του περιοδικού The Bookseller, ο Ahlberg αναφέρει ότι «η φορολογία, με δίκαιη εφαρμογή σε όλους μας, είναι κάτι καλό. Πληρώνει για σχολεία, νοσοκομεία – βιβλιοθήκες! Όταν εταιρείες όπως η Amazon κάνουν απάτη – πληρώνοντας 0,1% επί δισεκατομμυρίων, υποκρινόμενες ότι δεν κερδίζουν χρήματα στη Βρετανία, αλλά στο Λουξεμβούργο – αυτό είναι κάτι κακό».

«Θα πρέπει σίγουρα, το λιγότερο, να πούμε ότι είναι κακό και σε καμία περίπτωση να μην δίνουμε στήριξη ή, από συσχετισμό, σεβασμό».

«Η υπερασπιστική γραμμή της Amazon είναι ότι δεν παραβιάζει κανέναν νόμο, δεν θα μπορούσε όμως το Booktrust να βρει έναν πιο ηθικό χορηγό; Η ιδέα ότι το «επίτευγμα ζωής» μου… θα πρέπει να συνδέεται με την ταμπέλα της Amazon είναι απαράδεκτο», τονίζει ο Ahlberg.

Τον Μάιο, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι η Amazon.com δημοσιοποίησε ισολογισμούς που έδειχναν ότι στη Βρετανία φορολογήθηκε με 10 εκατ. στερλίνες (17 εκατ. δολάρια), παρά το ότι είχε εμφανίσει πωλήσεις ύψους 7,3 δις. δολαρίων στη Βρετανία.

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου