Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Τουρκία: Ανοίγει για το κοινό το παλάτι της Χουρέμ Σουλτάν


Μετά από έξι χρόνια ανασκαφών και εργασιών αποκατάστασης, το παλάτι όπου έζησε η σύζυγος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, η Χουρέμ Σουλτάν, πρόκειται να ανοίξει σύντομα τις πύλες του για το κοινό.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην περιοχή γύρω από το παλάτι της Αδριανούπολης (Εντιρνέ), που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τούντζα, έχουν φέρει στο φως, μέχρι στιγμής, το αποχετευτικό σύστημα της Οθωμανικής εποχής, κουζινικά εργαλεία του παλατιού καθώς και τα μπουκάλια αρωμάτων που χρησιμοποιούσε η Χουρέμ Σουλτάν.

Το παλάτι της Αδριανούπολης ήταν η οικία του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή την χρυσή εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όταν κατελήφθη η Αδριανούπολη από τους Οθωμανούς το 1361, διετάχθη η κατασκευή ενός παλατιού γύρω από το τέμενος Σελιμίγιε. Καθώς όμως αυτό το παλάτι δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών του σουλτάνου, διατάχθηκε η κατασκευή του δεύτερου παλατιού.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το πρώτο παλάτι, ενώ οι μόνες λεπτομέρειες που γνωρίζουν οι ιστορικοί είναι ότι καταστράφηκε κατά την κατασκευή του συγκροτήματος γύρω από το τέμενος Σελιμίγιε.

Η κατασκευή του παλατιού της Αδριανούπολης ξεκίνησε την περίοδο της ηγεμονίας του Μουράτ Β’ και τελείωσε κατά την περίοδο βασιλείας του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ.Το 1878, ο κυβερνήτης Τσεμίλ Πασά το έκαψε, πριν την κατάληψη της περιοχής από τους Ρώσους.

Το παλάτι περιλαμβάνει 72 διαφορετικά οικοδομήματα, με 117 δωμάτια, 18 λουτρά, 8 μικρά τεμένη, 17 πύλες, 13 κελάρια και 14 μέγαρα. Μέχρι σήμερα είχαν επιβιώσει μόνο τα απομεινάρια του μεγάρου Ανταλέτ, το λουτρό του μεγάρου Κουμ, το μέγαρο Τσιχανουμά (που ήταν το γραφείο των σουλτάνων) και οι πύλες Ματμπαχ ι Αμιρέ και Μπαμπ ους Σααντέ.


Αν και η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρωτεύουσα, ωστόσο το παλάτι θεωρείται ένα σημαντικό σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πηγή: Hurriyet
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου