Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Η Νίκη της Σαμοθράκης επέστρεψε στη θέση της


Μετά από δέκα μήνες… απουσίας, η Νίκη της Σαμοθράκης επέστρεψε στη θέση της στο κεφαλόσκαλο της δυτικής πτέρυγας στο Μουσείο του Λούβρου. Το λευκό παριανό μάρμαρο αναδεικνύεται πλέον καθώς οι συντηρητές καθάρισαν το ηλικίας 2.200 ετών άγαλμα, ώστε να επανέλθει η φυσική λευκή απόχρωσή του και να φύγει το κιτρινισμένο από το χρόνο βερνίκι που υπήρχε επάνω του.

Η συντήρηση και ο καθαρισμός ενός από τα πιο διάσημα αγάλματα της αρχαιότητας πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με χρήματα ιδιωτών και 6.700 πολιτών που δώρησαν ένα ποσό μεγαλύτερο από 4 εκατ. ευρώ μετά από έκκληση του μουσείου μέσω της ιστοσελίδας του.

Η ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης έγινε μέσω της σελίδας του Λούβρου στο Facebook , όπου δεν έλειψαν οι αντιδράσεις:

«Θέλει να πετάξει πίσω στην πατρίδα της. Αφήστε την ελεύθερη», ήταν ένα από τα σχόλια που ήρθαν ως απάντηση.

«Η Νίκη της Σαμοθράκης ανήκει στην Ελλάδα. Γυρίστε την πίσω κλέφτες!», έγραψε ένας άλλος χρήστης, ενώ ένας ακόμη τόνισε:

«Κλέψατε ένα κομμάτι πέτρας. Το πνεύμα είναι δικό μας. Δεν μπορείτε να το κλέψετε. Όταν έρθει η ώρα θα σας κλέψουμε τον Πύργο του Άιφελ. Θα χάσετε τα πάντα...».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν ήταν μόνο ελληνικής καταγωγής αλλά και ξένοι που ζητούν την επιστροφή του αγάλματος στην Ελλάδα.

Η Νίκη της Σαμοθράκης χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ., έχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και 5,58 μέτρα μαζί με τη βάση. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.

Πηγή: Naftemporiki, Newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου