Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Απεβίωσε ο διάσημος μαέστρος Λόριν ΜααζέλΣε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο Λόριν Μααζέλ, ένας από τους διασημότερους μαέστρους της εποχής μας που αφιέρωσε τη ζωή του στην μουσική την οποία υπηρέτησε περισσότερα από 75 χρόνια.


Ο Αμερικανός αρχιμουσικός απεβίωσε την Κυριακή στο σπίτι του στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ έπειτα επιπλοκές που ακολούθησαν την πνευμονία από την οποία προσβλήθηκε πρόσφατα. Διηύθυνε τις πιο γνωστές ορχήστρες στον κόσμο, όπως τη Φιλαρμονική της Βιέννης, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, την Κρατική Όπερα της Βιέννης κ.ά..

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 6 Μαρτίου 1930, ενώ ξεκίνησε τα μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών. Μόλις δυο χρόνια αργότερα, άρχισε να σπουδάζει και διεύθυνση ορχήστρας. Μεταξύ εννέα και 15 ετών είχε ήδη διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και την Συμφωνική του NBC.

Στη διάρκεια της μακράς καριέρας του ο Λόριν Μααζέλ διηύθηνε περισσότερες από 150 ορχήστρες σε περίπου 5000 συναυλίες και παραστάσεις όπερας. Εντυπωσιακή υπήρξε επίσης και η παρουσία τους στη δισκογραφία με περισσότερες από 300 ηχογραφήσεις πολλές από τις οποίες τιμήθηκαν με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Το 2009 μαζί με τη γυναίκα του ίδρυσαν το Φεστιβάλ Castleton το οποίο έχει ως σκοπό την ανάδειξη ερμηνευτών συμφωνικής μουσικής στην αρχή της καριέρας τους. ​

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου