Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Αγιογραφίες και Πορτρέτα του Φαγιούμ - Έκθεση έργων του Η. Κοντοζαμάνη στην Casa Bianca της Θεσσαλονίκης


Την έκθεση έργων του Ηλία Κοντοζαμάνη, με τίτλο "Αγιογραφίες και Πορτραίτα του Φαγιούμ", εγκαινιάζει την Τετάρτη 23 Ιουλίου, στις 20:00, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.Η έκθεση με τα έργα του Προέδρου Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται στη  Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στην ενασχόλησή του με τα εικαστικά, λέει ότι “η πρώτη επαφή μου με την αγιογραφία έγινε στο Άγιον Όρος στο Πρωτάτο. Όταν μπήκα στο ναό ένα απόγευμα του Απρίλη, που μύριζε ρεμβαστικά φούλι και γιασεμί, ένοιωσα να ζωντανεύουν στους τοίχους οι μενεξελιές σκιές και μέσα στο καταλυτικό φως των κεριών να σπιθίζουν και να χρωματίζονται. Κι άξαφνα, είδα να περνούν από μπροστά μου αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, παπάδες, δεσποτάδες, σιδερόφραχτοι στρατιώτες και καβαλαραίοι σε μια ατέλειωτη σειρά μέσα από τη φαντασία και το όνειρο, που δένονταν αρμονικά με το ίδιο μαγικό υφάδι. Εκεί, κάτω από το λειψό φως και τη γλυκερή μυρωδιά του λιβανιού, την αγωνία και την έκσταση, γεννήθηκε η επιθυμία να φυλακίσω αυτές τις μορφές και να τις πάρω μαζί μου. 

Έτσι άρχισα να ζωγραφίζω τις πρώτες μορφές αρχικά με νερομπογιά, αργότερα με αυγοτέμπερες και τέλος με λάδια. Όμως δεν έμοιαζαν με τις μεγαλειώδεις και αγαλμάτινες μορφές του Μανουήλ Πανσέληνου, αλλά με αγόρια και κορίτσια, που άλλοτε έβγαιναν από παλάτια στολισμένα με βελούδα, χρυσό και ασήμι και άλλοτε από στρατώνες με χαλκόχυτα κράνη και ασπίδες, ταβέρνες και καπηλειά με τέτοια πρόσωπα, λες και ζωντάνευαν τα πανάρχαια πορτρέτα του Φαγιούμ. Αυτές οι αγιογραφίες και τα πορτρέτα εκτίθενται στην έκθεση αυτή, που αποτυπώνουν την αδιόρατη και μυστική συνομιλία μου με τις μορφές αυτές, που με ακολούθησαν στις διαρκείς αναζητήσεις μου”. 

Διεύθυνση: Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180 και Θ. Σοφούλη, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: 15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 2014
Εγκαίνια: Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Κυριακή κατά τις ώρες 10:00 έως 18:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου