Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Διαμάχη Damien Hirst και βρετανίδας ιδιοκτήτριας για την πώληση έργου Ηirst


Ο βρετανός καλλιτέχνης Damien Hirst αρνείται να επιτρέψει την πώληση ενός έργο του, το οποίο ζωγράφισε απευθείας στην ταπετσαρία ενός σπιτιού στο Λονδίνο. Το έργο τέχνης, ένα από τα πρώτα του, φιλοτεχνήθηκε το 1988 και δημιουργήθηκε για τον τότε ιδιοκτήτη του σπιτιού, Jamie Ritblat, ως δώρο γενεθλίων.
Όταν το σπίτι πουλήθηκε, το έργο παρέμεινε. Η νέα ιδιοκτήτρια το αφαίρεσε, το καδράρισε και τώρα θέλει να το πουλήσει. Ωστόσο, η εταιρία του Hirst, Science Ltd είπε ότι δεν μπορεί να το πουλήσει, δεδομένου ότι ο Hirst και η εταιρία του είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

«Η Science είπε πρώτα να το επιστρέψω για να καταστραφεί. Μετά, είπαν ότι μπορώ να το εκθέτω αλλά δεν μπορώ να το πουλήσω ως έργο του Damien Hirst ή να βγάλω κάποιο κέρδος από αυτό» δήλωσε στο BBC η ιδιοκτήτρια του σπιτιού Jess Simpson. Επίσης, είπε ότι προσέφερε τον πίνακα στους οίκους Sotheby και Christie, αλλά «μπορείτε να φανταστείτε… δεν θέλουν να αναστατώσουν τον Hirst, την Science ή οποιοδήποτε από τους συλλέκτες».

Το έργο με τίτλο «Bombay Mix», αγοράστηκε για τον κ. Ritblat ως δώρο από τους γονείς του Sir John και Lady Ritblat, που ήταν μεγάλοι θαυμαστές και συλλέκτες του Hirst.

Σε δήλωση της η Science Ltd είπε: «Η ιδιοκτησία της τοιχογραφίας των σειρών με τίτλο ‘Wall Spots’ ‘’κατοικεί’’ πάντα με το υπογεγραμμένο πιστοποιητικό του ιδιοκτήτη των Wall Spots, το οποίο συνοδεύει το έργο τέχνης» και πρόσθεσε ότι η εταιρία απέκτησε το πιστοποιητικό από τον αρχικό ιδιοκτήτη πριν από αρκετά χρόνια και περιέγραψε την εταιρία ως «νόμιμος ιδιοκτήτης του Wall Spot με τίτλο Bombay Mix. Το πιστοποιητικό πιστοποιεί την ιδιοκτησία. Κάποιος που έχει στην κατοχή του την ζωγραφισμένη επιφάνεια του τοίχου, χωρίς το πιστοποιητικό δεν έχει κανένα δικαίωμα στο έργο».

Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου