Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Figuras del Alma: Έκθεση της Blanka Amezkua στην γκαλερί Art Zone 42


Την ατομική έκθεση της εικαστικού Blanka Amezkua, με τίτλο ‘Figuras del Alma’ ( Φιγούρες της Ψυχής), εγκαινιάζει την Τετάρτη 23 Ιουλίου, στις 20:00, η γκαλερί Art Zone 42Η καλλιτέχνης, γεννημένη στο Μεξικό, ζει και δρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Αθήνα. Στην καινούρια σειρά των έργων που παρουσιάζει, συνδυάζει επιδέξια τη σύγχρονη τέχνη με την παράδοση. Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ συνεργάστηκε με παραδοσιακούς καλλιτέχνες και τεχνίτες από τρεις διαφορετικές πολιτείες του Μεξικού (Guerrero, Oaxaca και Michoacán), οι οποίες διακρίνονται για τον πολιτισμό και την ιστορία τους.

Προβάλλοντας ως πρότυπο μια χαρακτηριστική φόρμα-φιγούρα του σώματός της, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε, φιλοτέχνησαν έργα με παραδοσιακά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνταν από γενιά σε γενιά επί σειρά ετών, ακόμα και κατά την πραο-Κολομβιανή περίοδο."Μέσα από τη συνεργασία μου με αυτούς τους καλλιτέχνες-τεχνίτες, συνειδητοποίησα τη σπουδαιότητα που έχει η παραδοσιακή τέχνη και το φολκλόρ, όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά και οπουδήποτε αλλού", λέει η Amezkua. "Οι σημασίες που κληροδοτήθηκαν από τη γνώση των προγόνων, δημιουργώντας με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι προ-παππούδες τους, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες εικόνες ή εξιστορώντας την ίδια ιστορία, μοιάζει με μια αιώνια αλυσίδα. Οι ικανότητές τους και το ήθος της δουλειάς τους μου έμαθαν ότι, παρά τις δύσκολες καταστάσεις και αντιξοότητες που διέπουν την πόλη του Μεξικού, αυτά τα προγονικά χέρια συνεχίζουν να υπάρχουν και να δημιουργούν, υπενθυμίζοντας μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός".

Η Blanka Amezkua γεννήθηκε στο Μεξικό και έζησε γιά πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. Σπούδασε ζωγραφική, και πήρε το πτυχίο της (B.A. in Fine Arts) από το California State University, Fresno, με επιπλέον σπουδές στην Φλωρεντία. Τα έργα και projects της έχουν εκτεθεί στο Μεξικό, στις Η.Π.Α., στο Βέλγιο και στην Ελλάδα, στο ΜοΜΑ-PS1, Exit Art, The Bronx Museum of the Arts, El Museo del Barrio, Queens Museum of Art, Towson University, και αλλού. Μετά από εξάμηνη διαμονή στο Μεξικό το 2013, και δουλεύοντας στενά με ντόπιους τεχνίτες δημιούργησε τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση. Για τα έργα και projects της έχουν γράψει οι New York Times, TimeOut, Daily News, Art21:blog, Queens Chronicle, International Museum of Women, WNYC, και άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Η Blanka ζεί και εργάζεται στην Cuernavaca (Μεξικό), Αθήνα και στην Νέα Υόρκη.


Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2014 και 4-13 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Τρ/Πεμ/Παρ: 11:00 - 15:00 & 18:00 - 21:00, Τετ/ Σαβ: 11:00 – 15:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου