Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Βενεζουέλα κλεμμένο πίνακα του Matisse


Έναν πίνακα που πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε το 1925 από τον Henri Matisse, αξίας περίπου 3 εκατ. δολαρίων, ο οποίος είχε κλαπεί πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια από μουσείο στο Καράκας, επέστρεψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το Reuters, όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο τίτλο, που φέρει τον τίτλο «Odalisque a la culotte rouge» θεωρείται ότι εκλάπη από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καράκας το 2002, όμως η εξαφάνισή του ανακαλύφθηκε αργότερα, αφού οι ληστές είχαν αντικαταστήσει τον πίνακα με έναν πλαστό.

«Είναι σε γενικές γραμμές καλά διατηρημένος», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού της Βενεζουέλας, Fidel Barbarito. Κατά τον ίδιο, ο πίνακας θα περάσει πρώτα από μια «διαδικασία εγκλιματισμού» που θα διαρκέσει 72 ώρες και στη συνέχεια θα επανεκτεθεί στο μουσείο, μέσα σε περίπου δυο εβδομάδες.

Ο πίνακας ανακτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 μετά από μυστική επιχείρηση του FBI σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι, όπου ένας 48χρονος κουβανός προσέφερε τον πίνακα σε μυστικούς αστυνομικούς έναντι 740.000 δολαρίων, παραδεχόμενος ότι είχε κλαπεί.

Το Μουσείο Σύγχρονης τέχνης του Καράκας, είχε αγοράσει τον πίνακα το 1981 από την Marlborough Gallery της Νέας Υόρκης, έναντι 400.000 δολαρίων.


Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου