Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Αρχαίες πινακίδες με κατάρες στην λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO


Μια συλλογή 130 πινακίδων με κατάρες, που χρονολογούνται από τον 2 αι. μ. Χ. και βρέθηκαν στα Ρωμαϊκά Λουτρά του Μπαθ στο Σόμερσετ της Αγγλίας, προσέθεσε στον κατάλογο της έγγραφης παγκόσμιας κληρονομιάς η UNESCO.

«Ο Δοκιμίδης έχει χάσει δυο γάντια και ζητά ο κλέφτης που είναι υπεύθυνος να χάσει το μυαλό του και τα μάτια του στον ναό της θεάς», γράφει η μία πινακίδα, ενώ κάποιος άλλος έγραψε «είθε αυτός που άρπαξε την Vilbia από μένα να γίνει ρευστός όπως το νερό. Είθε αυτός που τόσο βάναυσα την κατασπάραξε, να γίνει άλαλος». Άλλη πινακίδα ζητά τα εντόσθια του αντιπάλου του να «φαγωθούν», ενώ άλλη πινακίδα αποκαλύπτει ότι το θύμα κλοπής ενός χάλκινου αγγείου ήθελε το αγγείο αυτό να «γεμίσει με το αίμα του κλέφτη».

Σύμφωνα με την Daily Mail, μια από τις πινακίδες ήταν γραμμένη στην Βρετανική-Κελκτική γλώσσα, και είναι το μοναδικό γνωστό κείμενο που έχει επιβιώσει σε αυτή τη γλώσσα, ενώ μια άλλη φέρεται να περιέχει την παλαιότερη γνωστή χρήση της λέξης Χριστιανός στη Βρετανία.

Οι κατάρες, που χρονολογούνται μεταξύ του 2ου και 4ου αι. μ.Χ., είναι γραμμένες κυρίως στα Λατινικά, πάνω σε κομμάτια μολύβδου και κασσίτερου, και απευθύνονται στην θεά Sulis Minerva. Ρίχνονταν στις θερμές πηγές του Μπαθ για να τις «διαβάσει» η θεά, η οποία λατρεύονταν από Κέλτες και Ρωμαίους και θεωρούνταν ότι ήταν υπεύθυνη για την απόδοση δικαιοσύνης.


Πηγή: Daily Mail
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου