Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα πίνακα του van Gogh


Ο ιδιοκτήτης πίνακα που φημολογείται ότι είχε φιλοτεχνηθεί από τον Vincent van Gogh, παραδέχθηκε τελικά ότι μάλλον… παρανόησε την πραγματική του ιστορία.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Mark Lawrence είχε ισχυριστεί ότι ο προ-παππούς του είχε αγοράσει τον πίνακα στο Παρίσι την δεκαετία του 1920, αργότερα όμως παραδέχθηκε ότι τον αγόρασε ο ίδιος πριν από περίπου δυο χρόνια, προς 1.500 στερλίνες. Επιμένει πάντως για τη γνησιότητα του έργου, η οποία όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Lawrence είχε δηλώσει αρχικά πως ο πίνακας, που τιτλοφορείται Houses at Auvers II, είχε αγοραστεί προς 300 φράγκα και πως δεν ήταν γνωστός στον κόσμο της τέχνης διότι βρίσκονταν στην κατοχή της οικογένειάς του πριν γίνει η πρώτη καταγραφή των έργων του van Gogh την δεκαετία του 1930.

Ωστόσο, έκτοτε ομολόγησε πως αγόρασε τον πίνακα σε ιδιωτική δημοπρασία και πως η αναφορά στο Παρίσι και τα 300 φράγκα προέρχεται από μια επιγραφή στο πίσω μέρος του πίνακα.

Ο 27χρονος, είχε παλαιότερα ισχυριστεί επίσης ότι είχε κληρονομήσει πίνακες από τον παππού του, ο οποίος απεβίωσε το 1980, μεταξύ των οποίων και 200 άλλα έργα της συλλογής της οικογένειάς του.

«Δεν ήθελα ποτέ να εξαπατήσω κανέναν», είπε. «Ήθελα απλώς να εκτεθεί η συλλογή».

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, ο David Brooks, αυθεντία στα έργα του van Gogh, δήλωσε πως δεν πρόκειται για κάποιο γνωστό έργο, ενώ το χαρακτήρισε «φτωχό».

Σημειώνεται πως το Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ είναι το μοναδικό που μπορεί επισήμως να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των έργων του ολλανδού καλλιτέχνη.

Ο Lawrence ισχυρίζεται πως συνεργάζεται από την αρχή του χρόνου με το μουσείο για το θέμα του πίνακα, όμως το μουσείο διευκρινίζει πως έλαβε e-mail από τον Lawrence μόλις τη Δευτέρα και πως τον συμβούλεψε για τη διαδικασία εξακρίβωσης της γνησιότητας του έργου.


Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου