Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Ελληνικό "άρωμα" στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο


Με 250 ταινίες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, άνοιξε την Παρασκευή η αυλαία του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου.

Ταινίες από εννέα χώρες, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Κροατία, τη Βοσνία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα συναγωνίζονται για να κερδίζουν το βραβείο της «Καρδιάς του Σεράγεβο», αλλά και το χρηματικό έπαθλο των 16.000 ευρώ.

Από την Ελλάδα, το «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα που θα προβληθεί και στο φεστιβάλ του Λοκάρνο είναι ανάμεσα στις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, ενώ το «Kismet» της Νίνας – Μαρίας Πασχαλίδου βρίσκεται ανάμεσα στους τίτλους του διαγωνιστικού τμήματος Ντοκιμαντέρ.

Το βραβευμένο στη Βενετία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά συμμετέχει στο τμήμα In Focus, ενώ στο τμήμα Μικρού Μήκους θα προβληθεί η «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, βραβευμένη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Παράλληλα, το Cinelink του Σεράγεβο, ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ συμπαραγωγών στην Ευρώπη, θα φιλοξενήσει και στηρίξει ελληνικά πρότζεκτ, τον «Γίγαντα» του Δημήτρη Παπαναστασίου και το «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντη.

Επίσης, στις συμπαραγωγές, συμμετέχουν το «I am Not Him» του Ταιφούν Πιρσελίμογλου (συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας) που περιλήφθηκε στο τμήμα Ιn Focus, το «Evaporating Borders» (Ελλάδα, Κύπρος, Σερβία) της Άιβα Ραντιβόζεβιτς στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα των Ντοκιμαντέρ και στο νεανικό τμήμα Teen Arena το «The Blue Wave» των Ζέινεπ Νταντάκ και Μερβέ Καγιάν (Ελλάδα, Τουρκία, Ολλανδία).

Το Φεστιβάλ πρωτοξεκίνησε ως μια πράξη αντίδρασης στην κατάληψη της πόλης κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1992-1995, ενώ σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο event του είδους του στα Βαλκάνια, προσελκύοντας περίπου 100.000 φαν στην πρωτεύουσα της Βοσνίας κάθε χρόνο.

Πηγή: Reuters, e-go 
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου