Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014

Συρία: Ταχύρυθμα μαθήματα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ζημιές από σφαίρες στα εκθέματα του μουσείου Ma'arra της Συρίας
 Αμερικανικά μουσεία θα συνεργαστούν με την αρμόδια υπηρεσία πολιτιστικής κληρονομιάς της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, ώστε να βοηθήσουν στην προστασία των συλλογών των μουσείων της Συρίας και να αποτρέψουν την απώλεια πολιτιστικής κληρονομιάς, εν μέσω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, τον περασμένο μήνα, ειδικοί από το Smithsonian Institution της Ουάσινγκτον και από το Penn Cultural Heritage Center του Μουσείου της Πενσιλβάνια, διοργάνωσαν σιωπηρά ένα τριήμερο εκπαίδευσης επιμελητών, ειδικών στον τομέα της κληρονομιάς και απλών πολιτών, στη Συρία. Περίπου 20 άνθρωποι από διάφορες περιφέρειες της Συρίας συμμετείχαν στην εκδήλωση, η οποία επικεντρώθηκε στην προστασία συλλογών υψηλού ρίσκου.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να προσδιορίσουν την έκταση των λεηλασιών που έχουν γίνει στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Maamoun Abdulkarim, διευθυντή της υπηρεσίας αρχαιοτήτων και μουσείων της Συρίας, πίσω από τις λεηλασίες, που συνεχίζονται και σήμερα σε αρχαία μνημεία, βρίσκονται οργανωμένες συμμορίες, εμπόρους αρχαιοτήτων και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Μεταξύ των αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται περισσότερο σήμερα, είναι η περίφημη συλλογή βυζαντινών μωσαϊκών του Μουσείου Ma'arra.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου