Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Μουσείο Φαλτάϊτς: Πενήντα χρόνια προσφοράς στον ελληνικό πολιτισμό


Δυο ευχάριστες ειδήσεις, για το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, αλλά και για το νησί της Σκύρου, «έβγαλαν» οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια λειτουργίας του μουσείου, που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιουλίου και 2 Αυγούστου στη Σκύρο.

Στην πρώτη βραδιά των εκδηλώσεων, που ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση του μουσείου, η σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, κα. Βιργινία Ματσέλη, πρότεινε τη μεταφορά των επετειακών εκδηλώσεων στην Αθήνα, αλλά και την πραγματοποίηση μιας ακόμα εκδήλωσης αφιερωμένης Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, το αρχείο του οποίου φυλάσσεται και εκτίθεται στο μουσείο Φαλτάϊτς.

Παράλληλα, η διευθύντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, κα. Έλενα Μελίδη, ανακοίνωσε πως στο νέο κτήριο του μουσείου, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Μοναστηράκι, θα υπάρξει χώρος ειδικά αφιερωμένος στη λαογραφική παράδοση της Σκύρου.

Στο κατάμεστο λίθινο υπαίθριο θέατρο του μουσείου, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν την τελευταία συνέντευξη που είχε δώσει ο ιδρυτής του μουσείου, Μάνος Φαλτάϊτς, λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του, στην οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ιδρύσει το μουσείο, αλλά και το όραμά του για το μέλλον της λαϊκής παράδοσης της Ελλάδας.

Οι ομιλητές της πρώτης βραδιάς των εκδηλώσεων αναφέρθηκαν στην ιστορία του μουσείου αλλά και της συμβολής της οικογένειας Φαλτάϊτς στη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης όχι μόνο της Σκύρου, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, ενώ έγινε αναφορά στις προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης του μουσείου. Επίσης, η ομότιμη καθηγήτρια λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, αναφέρθηκε στον ρόλο των μουσείων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η δεύτερη βραδιά των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στον ιδρυτή του μουσείου, τον Μάνο Φαλτάϊτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2012.

Φίλοι και συνεργάτες μίλησαν για τον Μάνο ως δημιουργό του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα στην περίοδο 1955-59 και ως οργανωτή των συλλαλητηρίων για την Κύπρο, ως κοινωνικό αγωνιστή στη συνέχεια, ως πρωτοπόρο στον αγώνα για την διάσωση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία, εκτός των άλλων, και την επί πενήντα χρόνια λειτουργία του Μουσείου. Παράλληλα, παρουσιάστηκε από τους ομιλητές το συγγραφικό και ποιητικό του έργο και αναλύθηκε η ζωγραφική του δημιουργία ως έκφραση της προσωπικότητας του.

Η θεατρική ομάδα ''Σκυρίτες'' εντυπωσίασαν το κοινό με την εξαιρετική παρουσίαση ενός αποσπάσματος από το τελετουργικό τριλογικό δρώμενο του Μάνου Φαλτάιτς ''Σκυρίτες''. Πρόκειται για ένα εγερτήριο σάλπισμα στηριγμένο στις μνήμες της φυλής. Μια ιστορική ανάγκη μας καλεί, κατά το Μάνο Φαλτάΐτς ''να ξαναγεννηθούμε σαν φοίνικας, σαν άνοιξη, σαν φίδι''.

Οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία σε ότι αφορά το οργανωτικό μέρος αλλά και τη συμμετοχή του κόσμου. Δημιούργησαν, δε, σε όλους τους συμμετέχοντες, διοργανωτές, ομιλητές και θεατές, την ισχυρή πεποίθηση ότι στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η χώρα μας, η άσβεστη δίψα του έλληνα για τον πολιτισμό μπορεί να ανακουφιστεί από αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με μοναδικό κίνητρο την ίδια την αγάπη των συμμετεχόντων για αυτόν και ειδικότερα για την λαϊκή παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου