Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Τα αγάλματα του Λονδίνου απέκτησαν… φωνή!


Δεκάδες αγάλματα ιστορικών και φανταστικών χαρακτήρων μπορούν πλέον να «λένε» στους περαστικούς την ιστορία τους, ενημερώνοντας αλλά και διασκεδάζοντάς τους!  Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό project, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, και που χάρη στην τεχνολογία των smart phones θα «ζωντανεύει» για έναν χρόνο αγάλματα που μέχρι σήμερα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα.

Μια ομάδα σημαντικών συγγραφέων γράφει τους μονόλογους και γνωστοί ηθοποιοί «δανείζουν» τη φωνή τους σε 35 αγάλματα ανδρών, γυναικών, ακόμα και ζώων.  Με την βοήθεια της τεχνολογίας των smartphones, οι εμπνευστές του project θέλουν να φέρουν τους επισκέπτες πιο κοντά στα αγάλματα, τόσο φυσικά όσο και συναισθηματικά. Όταν ο επισκέπτης βρεθεί μπροστά σε ένα άγαλμα, ένα πλακίδιο που έχει τοποθετηθεί στη βάση του αγάλματος προσφέρει τρεις τρόπους για να ακουστεί η ιστορία του αγάλματος: είτε πληκτρολογώντας μια συγκεκριμένη διεύθυνση στον web browser, ή χρησιμοποιώντας ένα QR barcode ή ένα NFC (near field communication).

«Δεν χρειάζεται να ‘κατεβάσεις’ τίποτα», λέει η Colette Hiller, καλλιτεχνική διευθύντρια της εταιρείας Sing London. «Θα δεχθείς μια κλήση στο τηλέφωνό σου που θα λέει ‘Ο Σέρλοκ Χολμς είναι στη γραμμή’ και τότε θα αρχίσει ο μονόλογος».Στο project έχουν ενταχθεί συνολικά 35 αγάλματα στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ, μεταξύ των οποίων το άγαλμα του Σέρλοκ Χολμς (που παραπονιέται διότι απουσιάζει από το πλευρό του ο Δρ. Γουάτσον), το άγαλμα του Ισαάκ Νεύτων, ο γάτος Hodge του Samuel Johnson, αλλά και η Βασίλισσα Βικτορία: «Σας ευχαριστώ που με καλέσατε σε αυτό το περίεργο μηχάνημα. Έχω βαρεθεί πολύ να κάθομαι εδώ όλη μέρα, κρατώντας ένα εξαιρετικά βαρύ σκήπτρο», λέει η βασίλισσα, η οποία προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την σχετική έκθεση στο Kensington Palace.


Πηγή: The Guardian, Associated Press, BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου