Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Καναδάς: Κατασχέθηκε αντικείμενο καλλιτεχνικής έκθεσης λόγω των κυρώσεων κατά του Ιράν


 Οι οικονομικές κυρώσεις δεν... υπολογίζουν τον πολιτισμό, όπως φαίνεται από την περίπτωση ιρανής κινηματογραφίστριας, η οποία κατήγγειλε ότι κατασχέθηκε ένα κουτάκι προβολής που έφερε από το Ιράν, και το οποίο προορίζονταν για έκθεση τέχνης, η οποία μάλιστα χρηματοδοτείται από την καναδική κυβέρνηση!Η Ιρανή κινηματογραφίστρια Sadaf Foroughi, μόνιμος κάτοικος του Μοντρεάλ, ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει το κεντρικό κομμάτι έκθεσής της, αφού οι καναδικές τελωνειακές αρχές έκριναν ότι αντίκειται στις εμπορικές απαγορεύσεις που έχει επιβάλει ο Καναδάς στο Ιράν.

Σύμφωνα με την The Globe and Mail, η Sadaf Foroughi, προσπάθησε να εξηγήσει στις τελωνειακές αρχές στο αεροδρόμιο Trudeau ότι είναι καλλιτέχνης και πως εν λόγω αντικείμενο δεν είχε καμία εμπορική χρήση.

«Δεν με ενδιαφέρει, για μένα είσαι Ιρανή», της είπε η τελωνειακή υπάλληλος, σύμφωνα μ ετην Foroughi.

Η Jaqueline Roby, εκπρόσωπος των Καναδικών τελωνειακών αρχών (CBSA) είπε πως η υπηρεσία δεν μπορεί να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, τόνισε ωστόσο πως λαμβάνονται σοβαρά όλοι οι ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά από υπαλλήλους της CBSA και ερευνώνται πλήρως.

Στο πλαίσιο ενός project που χρηματοδοτείται από το Καναδικό Συμβούλιο Τεχνών, η Foroughi σχεδίαζε να προβάλει βίντεο μέσα από ένα παραδοσιακό ιρανικό κουτί προβολής, γνωστό και ως hahre farang. Τα κουτιά αυτά είναι κατασκευασμένα από λεπτό τσίγκο και διαθέτουν θύρες που επιτρέπουν στο θεατή να δει τα περίτεχνα στολίδια που περιέχονται μέσα στο κουτί.

Όταν έφτασε το κουτί στο Μοντρεάλ από το Ιράν στα τέλη Ιουνίου, η Foroughi ενημερώθηκε ότι έχει κατασχεθεί από τις τελωνειακές αρχές, στο πλαίσιο των ειδικών οικονομικών μέτρων που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με την Foroughi – η οποία έχει ήδη απευθύνει αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών- χρεώνεται 105 δολάρια την ημέρα για την… αποθήκευση του αντικειμένου. Μάλιστα, όπως αναφέρει, έχει ενημερωθεί από την Swissport Canada Handling, στςι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκεται το αντικείμενο, ότι μετά από 30 ημέρες, το κουτί θα πρέπει να παραδοθεί στις τελωνειακές αρχές και να καταστραφεί.

Πηγή: The Globe and Mail
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου