Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

ΗΠΑ: Επεστράφησαν πέντε αρχαία νομίσματα στην Ελλάδα


Πέντε αρχαιοελληνικά νομίσματα, που παρά λίγο να πουληθούν σε δημοπρασία στο Waldorf-Astoria, επεστράφησαν τη Δευτέρα στην ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας τέλος σε μια ασυνήθηστη δικαστική υπόθεση που συντάραξε τον κόσμο των συλλεκτών νομισμάτων και οδήγησε στην καταδίκη ενός επιφανούς χειρούργου.

Ένας από τους αγοραστές που προσέγγισε τον γιαγρό ήταν στην πραγματικότητα πληροφοριοδότης, ο οποίος τον κατέγραψε να λέει ότι ένα από τα νομίσματα που ήθελε να πουλήσει είχε προσφάτως λεηλατηθεί από την Σικελία.

"Δεν υπάρχουν έγγραφα", λέει στην ηχογραφημένη συνομιλία. "Ξέρω ότι είναι ένα "φρέσκο" νόμισμα, το ξέθαψαν πριν από μερικά χρόνια".

Σημειώνεται ότι στην αγορά τα πέντε νομίσματα αξίζουν περίπου 200.000 δολάρια, όμως ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν, Cyrus R. Vance Jr., είπε πως αξίζουν πολλά περισσότερα για την Ελλάδα.

Τα νομίσματα, που κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα Νέας Υόρκης, επιστράφηκαν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη βιβλιοθήκη της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάταν. Τα νομίσματα παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα νομίσματα θα εκτεθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

Τα πέντε νομίσματα κατασχέθηκαν από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations) των ΗΠΑ, ως προϊόντα παράνομης κατοχής.

Τα ελληνικά κομμάτια είναι τα εξής:

1. Ασημένιος στατήρας Δικαίας, Θράκη (c. 515-480 πΧ) με απεικόνιση κεφαλής του Ηρακλέους στη μια όψη και έγκοιλου τετραγώνου στην άλλη.

2. Ασημένιος στατήρας Οπούντιων Λοκρών (c. 369-338 πΧ) με απεικόνιση της κεφαλής της θεάς Δήμητρας στη μια όψη και στην άλλη τον Αίαντα Οπούντιο.

3. Ασημένιο δίδραχμο Εύβοιας (c. 375-357 πΧ). Στην μια όψη απεικονίζεται η αγελάδα των Ευβοέων και η ομώνυμη νύμφη Εύβοια στην άλλη.

4. Ασημένιος στατήρας Θηβών (c. 405-395 πΧ). Απεικονίζει κεφαλή Διονύσου στην μια όψη και την ασπίδα των Βοιωτών στην άλλη.

5. Ασημένιος στατήρας Θηβών (c. 395-338 πΧ). Απεικονίζει απίδα στην μια όψη και κρατήρα στην άλλη.

«Τα νομίσματα που μας επιστρέφονται σήμερα είναι αξιοσημείωτης ομορφιάς και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, απεικονίζοντας την Ελλάδα του πολιτισμού και της ιστορίας», ανέφερε ο Χρίστος Παναγόπουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν, Cyrus R. Vance, Jr. και όλους που συνέβαλαν στην έρευνα, στον εντοπισμό και στην παράδοση των νομισμάτων, επισημαίνοντας ότι «από εδώ και πέρα, θα εκτίθενται στη γενέτειρά τους, όπου θα μπορούν να τα θαυμάζουν τόσο οι πολίτες όσο και τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Ελλάδας».

Ο κ. Vance, καλωσορίζοντας τον κ. Παναγόπουλο, αναφέρθηκε καταρχάς στην έρευνα και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσουν τα νομίσματα στα χέρια των αμερικανικών Αρχών, ενώ αναφέρθηκε και στις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι «ως δείγματα της αρχαιότερης δημοκρατίας του κόσμου, αυτά τα νομίσματα είναι ανεκτίμητα και είμαι βέβαιος ότι θα ωφελήσουν περισσότερο το κοινό καλό, εκτιθέμενα σε ένα χώρο ανοικτό στους ερευνητές και ακαδημαϊκούς, παρά φυλαγμένα σε κάποιο χρηματοκιβώτιο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE, New York Times
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου