Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για εξαγορά του Corcoran


Το «πράσινο φως» για διάλυση και απορρόφηση του Corcoran Gallery of Art από την National Gallery of Art και το George Washington University έδωσε αμερικανός δικαστής.

Σύμφωνα με τους New York Times, μετά από μια δίκη δυο εβδομάδων που αφορούσε το αν το οικονομικά προβληματικό μουσείο και το κολέγιο τέχνης του θα μπορούσαν να βρουν αρκετούς ευεργέτες και χρήματα για να συνεχίσει με την τρέχουσα μορφή του, ο δικαστής Robert D. Okun του Ανώτερου Δικαστηρίου της Κολούμπια, έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Το Corcoran Gallery of Art είναι ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά μουσεία των ΗΠΑ.

«Είναι επώδυνο για το δικαστήριο να εκδίδει διαταγή που ουσιαστικά διαλύει το Corcoran ως ανεξάρτητη οντότητα», ανέφερε ο δικαστής, προσθέτοντας όμως πως θα ήταν ακόμα πιο επώδυνο να επιτραπεί να ξοδέψει και τα τελευταία του χρήματα και στη συνέχεια «να αντιμετωπίσει τον πιθανό θάνατό του – την πιθανή διάλυση του κολεγίου, το κλείσιμο της γκαλερί και την διανομή ολόκληρης της συλλογής του».

Στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Μάιο, το Corcoran θα παραχωρήσει την συλλογή των 17.000 αντικειμένων του –πλούσιας σε έργα αμερικανικης τέχνης- στην National Gallery, η οποία θα πάρει τα καλύτερα κομμάτια και θα βρει στέγη σε δημόσια ιδρύματα για τα κομμάτια που δεν θέλει να κρατήσει. Η National Gallery συμφώνησε να διατηρηθεί μια γκαλερί εντός του κτηρίου των Καλών Τεχνών του Corcoran και να πραγματοποιούνται εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης εκεί. Το George Washington University θα αναλάβει την ιδιοκτησία του κτηρίου, το ποίο απαιτεί εκτεταμένες εργασίες επισκευής, και θα το χρησιμοποιήσει προκειμένου να γίνονται μαθήματα για τους φοιτητές του Corcoran College of Art+Design.

Στελέχη του –ελλειμματικού για πολλά χρόνια- Corcoran κατέθεσαν έγγραφα τον Ιούνιο ζητώντας από το δικαστήριο να παρακάμψει την πράξη του 1869 του ιδρυτή του μουσείου, William Corcoran, λέγοντας πως είναι «οικονομικά αδύνατο» το μουσείο και το σχολείο να συνεχίσουν με την τρέχουσα μορφή τους και πως η στρατηγική εξαγοράς «ευθυγραμμίζεται με την αρχική πρόθεση του κ. Corcoran».

Το σχέδιο όμως βρήκε αντίθετους φοιτητές και εργαζόμενους στο μουσείο, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα υποστούν βλάβη από τη διάλυση του Corcoran, λέγοντας πως αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο ως όνομα και πως το ιστορικό κτήριο δεν θα λειτουργεί πλέον ως μουσείο, παραβιάζοντας τις επιθυμίες του ιδρυτή του.


Πηγή: New York Times
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου