Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Ιταλία: Έκλεψαν πίνακα του Guercino από εκκλησία στη Μόντενα


Ένα από τα αριστουργήματα του Ιταλού ζωγράφου του 17ου αιώνα Guercino, αξίας 5-6 εκατ. ευρώ, εκλάπη από εκκλησία στη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας. Ο πίνακας, που φιλοτεχνήθηκε το 1639, απεικονίζει την Παρθένο με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και τον άγιο Γρηγόριο τον Θεραπευτή. Είναι διαστάσεων 2,93 επί 1,84 μέτρων και θεωρείται από τα αριστουργήματα του Guercino.

Όπως δήλωσαν σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης κληρικοί της εκκλησίας, ο πίνακας δεν ήταν ούτε ασφαλισμένος, ούτε προστατεύονταν από κάποιο σύστημα συναγερμού.

Ο παππάς της ενορίας, Gianni Gherardi, ο οποίος δήλωσε την κλοπή, ανέφερε πως η εκκλησία δεν είχε τα χρήματα για να ασφαλίσει τον πίνακα, ενώ το σύστημα συναγερμού, το οποίο είχε τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στα μέσα της δεκαετίας του 1990, είχε ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργεί από τότε που σταμάτησε η χρηματοδότηση των έργων από την τοπική τράπεζα.

Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της τοπικής διεύθυνσης πολιτισμού, το έργο είναι πολύ διάσιμο για να επιχειρηθεί η πώλησή του στην ανοικτή αγορά.

Ο Gian Carlo Muzzarelli, ο δήμαρχος της Μόντενα, έκανε έκκληση να ξαναβρεθεί το συντομότερο δυνατόν το έργο, τονίζοντας ότι "το έγκλημα αυτό αφορά όλη την πόλη".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Gazzetta del Sud
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου