Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014

Κλεμμένος και δεύτερος πίνακας από τη συλλογή Gurlitt


Ο πίνακας του Max Liebermann με τίτλο «Two Riders on the Beach», ο ποίος βρέθηκε στην ιδιωτική συλλογή του Cornelius Gurlitt, που απεβίωσε στις αρχές Μαΐου, είχε κλαπεί από τους Ναζί από τη συλλογή του εβραίου ιδιοκτήτη του, όπως αποφάσισε ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τους New York Times, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ανακοίνωσε πως, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και άλλες πηγές, επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας του Lieberman ανήκει νόμιμα στους απογόνους του βιομήχανου David Friedmann.

Το έργο είναι μόλις το δεύτερο από τα 458 αμφιλεγόμενα έργα τέχνης που έχει επιβεβαιωθεί ότι λεηλατήθηκαν. Το άλλο έργο, ένα έργο του Matisse, εκλάπη από τον συλλέκτη Paul Rosenberg. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος πίνακας δεν έχει ακόμα επιστραφεί στους κληρονόμους του Rosenberg, ενώ και ο Liebermann αναμένεται να έχει την ίδια «τύχη», λόγω νομικών προβλημάτων.

Ο κ. Gurlitt, γιός εμπόρου τέχνης που εργάζονταν για τους Ναζί, άφησε την συλλογή του στο μουσείο Kunstmuseum της Βέρνης, ωστόσο το μουσείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα δεχθεί το κληροδότημα ή όχι.Πηγή: New York Times
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου