Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

«Ελλάς»: Έκθεση φωτογραφιών του Herbert List στη Σαντορίνη


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας για τα 175 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης φωτογραφικής εικόνας, το Athens House of Photography και το Ventouris Photography παρουσιάζουν από σήμερα το έργο του διεθνούς φήμης φιλέλληνα Γερμανού φωτογράφου Herbert List, «Ελλάς» στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Εστία στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου, στη Σαντορίνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15/9 με ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Ο Herbert List (1903-1975) φωτογράφισε για πολλά περιοδικά όπως τα Vogue, Harper’s Bazaar και Life και είχε μόνιμη συνεργασία με το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum Photos. Οι φωτογραφίες του από την Ελλάδα χρονολογούνται από το 1937 μέχρι το 1939 - τοπία, θραύσματα γλυπτών, κατεστραμμένοι ναοί, φιγούρες ανθρώπων στη θάλασσα – και σχηματίζουν ένα όραμα μιας κλασικής Ελλάδας πλημμυρισμένης από φως και ομορφιά. Η δουλειά του List επηρέασε πολλούς μετέπειτα έλληνες φωτογράφους, και κατέχει περίοπτη θέση στη ιστορία της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες του από την Σαντορίνη κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο σύνολο των έργων του.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος εμπόδισε την έκδοση του βιβλίου “Hellas” το οποίο κυκλοφόρησε στην τελική του μορφή το 1993 από τους κληρονόμους του Herbert List και τον εκδοτικό οίκο Schirmer/Mosel. Η ελληνική έκδοση του βιβλίου βγήκε το 2003 από την Apeiron Photos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου