Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Στον Salman Rushdie το βραβείο Hans Christian AndersenΜε αστυνομική συνοδεία και ισχυρά μέτρα ασφαλείας, παρέλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας Hans Christian Andersen ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας Salman Rushdie.Το 1988, με το βιβλίο του "Οι Σατανικοί Στίχοι", ο βρετανός συγγραφέας, ινδικής καταγωγής, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο, με αποτέλεσμα να δεθχεί απειλές για τη ζωή του, ενώ ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, είχε εκδόσει φετφά εναντίον του στις 14 Φεβρουαρίου του 1989 -που παραμένει σε ισχύ.

Το λογοτεχνικό βραβείο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 500.000 κορόνων Δανίας (67.000 ευρώ) και ένα αγαλματίδιο του περίφημου "Ασχημόπαπου". Απονέμεται σε διαφορετικό συγγραφέα κάθε δυο χρόνια στην μνήμη του Hans Christian Andersen, του πασίγνωστου Δανού ποιητή και συγγραφέα θεατρικών έργων, ταξιδιωτικών περιγραφών, μυθιστορημάτων καθώς και παιδικών βιβλίων τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με την επιτροπή απονομής του βραβείου, ο Rushdie έλαβε το βραβείο "λόγω του γεγονότος ότι είναι ένας ασύγκρητος συγγραφέας, ο οποίος μέσω μιας μίξης παγκόσμιου ρεαλισμού και παραμυθένιας φαντασίας απεικονίζει τη σημασία των ταξιδιών και των πολιτισμικών συναντήσεων για την εποχή μας, και ως εκ τούτου εμπλουτίζει την παγκόσμια λογοτεχνία".

Πριν από την τελετή της απονομής του βραβείου, ο Rushdie έλαβε μέρος σε μια εκδήλωση στην κεντρική βιβλιοθήκη της Όντενσε, όπου μίλησε για το αυτοβιογραφικό έργο του, το βιβλίο Τζόζεφ Άντον σε ένα κοινό περίπου 150 προσκεκλημένων.

Το βιβλίο, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2012, αποτελεί μια εξιστόρηση της περιπέτειάς του μετά την έκδοση του φετφά από τον πνευματικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί και για δέκα χρόνια, ως το 1998.

Πηγή: Indiatoday, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


2 σχόλια:

 1. very interesting , good job and thanks for sharing such a valuable topic.
  Get Complete Call Center Solutions & boost your call center's performance.
  We offer Call Center Solutions based on your needs.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. very interesting , good job and thanks for sharing such a valuable topic.
  Get Complete Call Center Solutions & boost your call center's performance.
  We offer Call Center Solutions based on your needs.

  ΑπάντησηΔιαγραφή