Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

«Φίλιπποι 1914-2014» από 23 Οκτωβρίου στο ΜΒΠ


Την περιοδική έκθεση «Φίλιπποι 1914-2014-Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών» εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, στις 20:00, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.


H έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια και μακέτες από τα αρχεία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, που αφορούν κυρίως στις πρώτες δεκαετίες των ανασκαφών στους Φιλίππους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ευρήματα βυζαντινών χρόνων. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας τη μνήμη της πρόσφατα εκλιπούσας Ευτυχίας Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, πρώτης Διευθύντριας του ΜΒΠ και ανασκαφέως της Βασιλικής του Μουσείου Φιλίππων (γνωστής και ως Βασιλικής Γ’) ενέταξε στην παραπάνω έκθεση και μία ενότητα αφιερωμένη στην ανασκαφή της Βασιλικής Γ΄, εκθέτοντας χαρακτηριστικά ευρήματα, που εικονογραφούν τόσο τον παλαιοχριστιανικό ναό, όσο και την επανάχρηση του χώρου στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.


Των εγκαινίων θα προηγηθεί στις 18.00 στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης, η εναρκτήρια συνεδρία του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο χώρος των Φιλίππων, παρελθόν, παρόν, μέλλον», στην οποία θα χαιρετήσουν η κ. A. Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ και ο κ. Α. Farnoux, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία του κ. Pierre Ducrey, ξένου Εταίρου της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Philippes, la redécouverte d’un site. 100 années de recherches».


Η είσοδος είναι ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου 2014 – 31 Ιανουαρίου 2015
Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη
Χώρος: πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου