Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

«Σατυρικόν» του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών


Στο πλαίσιο αναζήτησης της προώθησης πρωτογενούς δημιουργίας και ρεπερτορίου, που αποτελούν προτάγματα του Ελληνικού Σχεδίου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, βασιζόμενος στο κείμενο του Petronius “Satyricon”, συνθέτει ένα μεγάλης κλίμακας έργο ιδιαίτερου χαρακτήρα, για λυρικούς σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα, με ήρωες τρεις νεαρούς μπήτνικ της αρχαίας Ρώμης, που θα παρουσιαστεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου, στις 20:30, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το κείμενο χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ρωμαϊκή νουβέλα, χωρίς όμως αυτός ο χαρακτηρισμός να ανταποκρίνεται στη μετεξελιγμένη σημερινή λογοτεχνική μορφή. Συνθέτει, δε, για πρώτη φορά το πεζό κείμενο, τη διαλογική πρόζα και την ποίηση. Ο κύριος χαρακτήρας και αφηγητής της ιστορίας είναι ο Eγκόλπιος, πρώην μονομάχος της πρώιμης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η γλαφυρή και κωμική αφήγηση της αλήτικης ζωής του, παρέα με τον σύντροφό του Άσκυλτο, τον παρουσιάζει σε διάφορες εξωφρενικές περιπέτειες, ζωντανεύοντας μέρος της καθημερινής ζωής όλων των κοινωνικών τάξεων της εποχής, αλλά και της αντίληψης για τη ζωή και την ίδια την ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Έργο χαριτωμένο αλλά και βαθιά φιλοσοφημένο, πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά, αποτελεί την κριτική επιτομή και υποθήκη στη διαφθορά, την παρακμή και την αναπόφευκτη πτώση κάθε ιμπεριαλιστικής υπερκαταναλωτικής κοινωνίας.

Για την ίδια τη λατινική γλώσσα, κυρίως στην καθημερινή μορφή και χρήση της, αλλά και τις γνώσεις μας πάνω σε αυτήν, το κείμενο του Πετρώνιου συνέβαλε ιδιαίτερα.

Ο συνθέτης επέλεξε μέρη του έργου που περικλείουν την ουσία του. Παρουσιάζει μια concertante μορφή ενός έργου που οδηγείται σαφώς στην όπερα. Το έργο του Πετρώνιου υπάρχει σε πολλές μεταφράσεις από τα λατινικά, επηρέασε και προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους της τέχνης και οδήγησε στη δημιουργία έργων από άλλα είδη τέχνης όπως ο κινηματογράφος, με το Σατυρικόν του Fellini.

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην πρώτη της και σημαντική συνεργασία με το Ελληνικό Σχέδιο, διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Με την Μικτή Χορωδία Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Σολίστες: Γιάννης Χριστόπουλος, Άννα Στυλιανάκη.


Διεύθυνση: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (κεντρική σκηνή), Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων:15 – 18 – 28 €. Μειωμένο 10 - 12 - 15 €. Άνεργοι 5 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου