Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Κ. Τασούλας: Χρειάζεται αλλαγή μοντέλου στη χρηματοδότηση των μουσείων


Την ανάγκη αλλαγής του μείγματος χρηματοδότησης των μουσείων και των πολιτιστικών χώρων και φορέων τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Κώστας Τασούλας, στην ομιλία του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με θέμα «Χρηματοδότηση και Αειφορία Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων».

« Η χρηματοδότηση των Μουσείων και των πολιτιστικών χώρων και φορέων δεν μπορεί να προέλθει πλέον αποκλειστικά από το κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός στο συνέδριο που οργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία.

Όπως επισήμανε, από το εξωτερικό υποδεικνύεται ένα νέο επιτυχημένο μείγμα συνεισφοράς στον πολιτισμό, το οποίο δοκιμάζεται σιγά-σιγά στη χώρα μας «με ορατά αποτελέσματα». Πρόκειται για το μείγμα χρηματοδότησης από κράτος, ιδιωτικό τομέα (χορηγοί), και κοινωνία των πολιτών που αντικαθιστά και συμπληρώνει την αποκλειστική κρατική στήριξη και ανοίγει νέους δρόμους όχι μόνο επίλυσης χρηματοδοτικών προβλημάτων αλλά και προβολής και ανάδειξης των πολιτιστικών αγαθών με συμμετοχή των πολιτών.

«Στη χώρα μας έχουμε ήδη παρόμοια δείγματα συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των οποίων στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, στην έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, στη μεταστέγαση της Λυρικής Σκηνής που είναι όλα πολύ επιτυχημένα και πρωτοποριακά», σημείωσε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, η μεταφορά της βρετανικής εμπειρίας στο θέμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, διότι «ξεκινάει έναν ουσιαστικό διάλογο για το πώς θα σταματήσουν τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι να εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση και πώς θα μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους, ώστε να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους όλο το χρόνο και να δημιουργήσουν έσοδα για την λειτουργία και στελέχωσή τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο εξωτερικό, σε μια περίοδο που έχουν περικοπεί δραστικά οι δαπάνες στον τομέα του πολιτισμού, δεν είναι ασυνήθιστο τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι και φορείς να χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, έχουν αναλάβει και την αποκατάσταση μεγάλων μνημείων, όπως το Κολοσαίο στη Ρώμη.

Από την ελληνική πλευρά, σε δηλώσεις της που δημοσιεύθηκαν προσφάτως στο πρακτορείο Bloomberg, η γενική γραμματέας πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, είχε δηλώσει πως «δεν είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτική χορηγία, αλλά είμαστε προσεκτικοί ως προς το πώς θα γίνει η προώθηση του χορηγού».


Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου