Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Εντόπισαν ξύλινο γλυπτό στον υπό κατασκευή σταθμού του Μετρό «Δημοτικό Θέατρο»


Ένα ξύλινο περίοπτο γλυπτό όρθιας ενδεδυμένης ανδρικής μορφής αποκαλύφθηκε σε αρχαίο φρεάτιο στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό «Δημοτικό Θέατρο», επί της Πλατείας Αγίου Κωνσταντίου.

Το άγαλμα βρισκόταν εντός στρώματος γκρίζας ιλύος με αρκετή λατύπη, εντός του υδροφόρου ορίζοντα, που εμπεριείχε κεραμική και τμήματα αγγείων που χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου (100-86 π.Χ.), μαζί με άλλα οικιστικά κατάλοιπα (κεράμους, μεταλλικά αντικείμενα και άλλα τεμάχια ξύλων μικρών διαστάσεων).

Στο ίδιο περίπου υψόμετρο με το ξύλινο γλυπτό εντοπίστηκε επίσης θραύσμα μαρμάρινου γλυπτού γυναικείας μορφής (πιθανόν Αρτέμιδος) καθήμενης στη ράχη ελαφιού.

Το ξύλινο γλυπτό, όπως αναφέρει η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία σε σχετική της ανακοίνωση, είναι ελλιπές ως προς την κεφαλή και τα άνω και κάτω άκρα. Έχει μέγιστο σωζόμενου ύψος 0,47μ και πλάτος 0,21μ.. Η μορφή παριστάνεται όρθια σε ελαφρά κίνηση βηματισμού, όπως διακρίνεται από την αντίθετη κίνηση των δύο σκελών: το δεξί λυγίζει προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό σε μεγαλύτερη έκταση προς τα πίσω. Φορά κοντό χιτώνα και έχει λυγισμένους τους αγκώνες στο ύψος της μέσης με τους βραχίονες σε έκταση προς τα εμπρός.

Το γλυπτό μεταφέρθηκε αμέσως στο εργαστήριο συντήρησης της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλούς μεταφοράς αρχαιοτήτων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου