Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Σουηδία: Πληρωμή για τις εκθέσεις τους απαιτούν οι καλλιτέχνες

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (2006-2014) Lena Adelsohn Liljeroth με την επικεφαλής του Οργανισμού Σουηδών Καλλιτεχνών Katarina Jönsson Norling (φωτογραφία: KRO)

Η Σουηδία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου οι καλλιτέχνες θα πρέπει πληρώνονται για τις εκθέσεις τους, στο πλαίσιο κανονισμού που εισήχθη το 2009, όμως ο κανονισμός αυτός αποδεικνύεται δυσεφάρμοστος.

Σύμφωνα με έρευνα της Σουηδικής Υπηρεσίας Ανάλυσης Πολιτιστικής Πολιτικής, περίπου το 60% των καλλιτεχνών που εξέθεσαν έργα τους σε μικρότερα μουσεία, είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου, ή πήραν λιγότερα από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, όπως αναφέρει το The Art Newspaper.

«Δυστυχώς πρέπει να πω πως δεν μας εκπλήσσει. Προσπαθούμε τώρα η νέα κυβέρνηση να χορηγεί κρατική βοήθεια μόνο στα ιδρύματα εκείνα που τηρούν τους κανόνες», δήλωσε στο The Art Newspaper η επικεφαλής του Οργανισμού Σουηδών Καλλιτεχνών, Katarina Jönsson Norling.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία προβλέπει ότι τα κρατικά ιδρύματα πρέπει να πληρώνουν τους καλλιτέχνες όταν εκθέτουν έργα τους, αλλά και να τους αποζημιώνουν για τον χρόνο που δαπανούν στήνοντας την έκθεσή τους, ή για την εμφάνισή τους στις συνεντεύξεις τύπου. Όμως, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει πρόστιμα στην περίπτωση μη πληρωμής.

Το πόσο θα πάρει ο κάθε καλλιτέχνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σημειώνει το The Art Newspaper, όπως για παράδειγμα αν είναι ατομική ή ομαδική έκθεση, αλλά και από το μέγεθος του μουσείου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία κάλυψε 95 σουηδικά μουσεία, μόνο τα μεγαλύτερα ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Moderna Museet της Στοκχόλμης, πλήρωσαν τους καλλιτέχνες σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Κατά μέσο όρο, οι καλλιτέχνες έλαβαν 28.000 σουηδικές κορώνες (3.100 ευρώ) έκαστος ανά έκθεση. Στα μικρότερα μουσεία, μόνο το 40% των καλλιτεχνών πληρώθηκε, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 24.000 κορώνες (2.700 ευρώ).


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου