Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Δείτε το βίντεο από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού

Αμοντάριστο βίντεο από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.
ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗ από realmedialive

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι κατά τις ανασκαφές –οι οποίες συνεχίζονται- βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Σύμφωνα με το υπουργείο, κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε ύστερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.

Επίσης, όπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο, η υπόθεση εργασίας για πιθανή ύπαρξη θυρώματος εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική έρευνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου