Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Οδηγίες… τέχνης δίνει στους καλλιτέχνες ο κινέζος πρόεδρος


Τα έργα των κινέζων καλλιτεχνών, συγγραφέων και ηθοποιών θα πρέπει να παρουσιάζουν τις σοσιαλιστικές αξίες και όχι να μεταφέρουν τη... «βρώμα του χρήματος», δήλωσε σε ομιλία του ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.

Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο ίδιος είπε στους καλλιτέχνες να μην επιδιώκουν το εμπορικό κέρδος σε βάρος της καλλιτεχνικής και ηθικής αξίας, να μην είναι «σκλάβοι» της αγοράς ή «να χαθούν στο κύμα της οικονομίας της αγοράς».

Ούτε όμως θα πρέπει να «ξεστρατίζουν καθώς θα απαντούν στο ερώτημα ποιον να υπηρετήσουν, διαφορετικά από τα έργα τους θα απουσιάζει η ζωτικότητα».

«Τα έργα καλών τεχνών θα πρέπει να είναι σαν τη λιακάδα από τον γαλάζιο ουρανό και το αεράκι της Άνοιξης που θα εμπνέουν τα μυαλά, θα ζεσταίνουν τις καρδιές, θα καλλιεργούν το γούστο και θα καθαρίζουν τα ανεπιθύμητα στυλ δουλειάς».

Κατά τον Xi, οι καλλιτεχνικές δημιουργίες πρέπει να ενημερώνουν το κοινό με «καλυμμένο τρόπο, αλλά τρόπο που θα επηρεάζει» το τι θα πρέπει να επαινείται και τι θα πρέπει να απορρίπτεται.

Σημειώνεται ότι η Κίνα εξακολουθεί να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στην τέχνη και τον πολιτισμό, αν και τους έχει χαλαρώσει κάπως από τη δεκαετία του 1970.


Πηγή: Xinhua, BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου