Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

"Ισορροπίες αξιών": Έκθεση του Γιώργου Μέγκουλα στην Γκαλερί Αργώ


Μετά από απουσία χρόνων από τα αθηναϊκά καλλιτεχνικά δρώμενα, ο γλύπτης Γιώργος Μέγκουλας επιστρέφει, και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά στην Γκαλερί Αργώ, στις 4 Νοεμβρίου στις 19:00.

Πρόκειται για μια σειρά γλυπτών, φιλοτεχνημένα σε ορείχαλκο και πορσελάνη, με το γενικό τίτλο «Ισορροπίες αξιών».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου.


 Ο Γιώργος Μέγκουλας γεννήθηκε στην Εύβοια με πατρική καταγωγή από την Κεφαλληνία και μητρική από τη Μάνη. Πλέον ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα.

Σπούδασε καλές τέχνες, γλυπτική και αρχιτεκτονική και έκανε ελέυθερες σπουδές διακόσμησης και σχεδίου μόδας στην Αθήνα πριν μετακομίσει στο Παρίσι για να συνεχίσει με σπουδές διαφήμισης και αργότερα γλυπτικής στην Ecole des Beaux-Arts, με δασκάλους τους H. Martin, Cesar, R. Colamarini. Αποκτώντας πτυχίο με εύφημη μνεία και συγχαρητήρια από την Κριτική Επιτροπή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών.

Με υποτροφία της UNESCO το 1977 και 1979 έκανε σπουδές και πρακτική εξάσκηση στη Συντήρηση μνημείων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει κάνει 67 ομαδικές εκθέσεις και 8 ατομικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Μονακό, ΗΠΑ κ.ά.)

Τιμήθηκε με διάφορα βραβεία και επαίνους, με κορυφαία την υψηλή διάκριση του «Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών», το 1995, από το Γαλλικό κράτος.

Ο ελληνικός και διεθνής τύπος έχει ασχοληθεί συχνά με το καλλιτεχνικό έργο του, αποσπώντας αξιέπαινες κριτικές.

Από το 1983 μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 82 γλυπτικά έργα (ανδριάντες, προτομές) και μνημεία, που κοσμούν διάφορους δημόσιους χώρους και πλατείες σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Κύπρος, Γαλλία, Βέλγιο, Μονακό, ΗΠΑ κ.ά). Διάφορα Μουσεία όπως είναι η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, το Μουσείο Βορρέ, το Μουσείο Κοτοπούλη στην Αθήνα, το Μουσείο Science του Σικάγου στις ΗΠΑ, φιλοξενούν μερικές από τις γλυπτικές του δημιουργίες.

Ο Γιώργος Μέγκουλας έχει διατελέσει μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Γλύπτων Ελλάδος.


Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι
Διάρκεια: 4 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου