Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

"Απαιτείται επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα"
Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, προκειμένου να υποβάλουν νομικές προτάσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα,  πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers, Geoffrey Robertson, Norman Palmer και Amal Clooney, καθώς και ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών, David Hill.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη στήριξη που δίνεται στην Ελλάδα, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Το τραγικό της ιστορίας είναι πως το μισό της ζωφόρου είναι αυτό που βλέπουμε εδώ και το άλλο μισό στο εξωτερικό», σχολίασαν οι David Hill και Amal Clooney όταν ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης.  

«Το θέμα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους» δήλωσαν μεταξύ άλλων οι τρεις νομικοί από τη Βρετανία.

Ο Norman Palmer εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί «συμβιβαστική και φιλική λύση» στο θέμα. «Αν όχι, τότε θα πρέπει να εξεταστούν άλλες σκέψεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, δήλωσε πως «δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι».

Μια ημέρα νωρίτερα, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους τρεις, ο κ. Τασούλας τόνισε πως «κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη.»

Διαμεσολάβηση της UNESCO


Σημειώνεται ότι στις 1-2 Οκτωβρίου Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εξωτερικών, καθώς και τον Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης συναντήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους» με εκπροσώπους της Βρετανικής Κυβέρνησης καθώς και του Βρετανικού Μουσείου προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκκρεμές στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής από το 1984. 

Κατά την συνάντηση, συζητήθηκε και η πρόσκληση που απηύθυνε η UNESCO προς τη Βρετανική Κυβέρνηση, μετά από αίτημα της Ελληνικής πλευράς το 2013, επί Υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να ξεκινήσει διαμεσολάβηση στη βάση των σχετικών κανόνων της UNESCO. Η πρόταση απευθύνθηκε στους Βρετανούς τον Αύγουστο του 2013 και δεν έχει επίσημα απαντηθεί από τη Βρετανική πλευρά μέχρι σήμερα.

Το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και την πρόσκληση της UNESCO στήριξαν πλήθος κρατών με δηλώσεις τους κατά η διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής όπως η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού.

Η συνάντηση Ελληνικής και Βρετανικής πλευράς κατέληξε σε Σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής. Η Σύσταση αυτή καλεί τη Βρετανία να εξετάσει την πρόταση για διαμεσολάβηση. Η ίδια Σύσταση προβλέπει την αρωγή της UNESCO προκειμένου να λάβουν χώρα περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Είναι η πρώτη φορά που κράτος καλείται να προχωρήσει θεσμικά σε διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της UNESCO, δεδομένου ότι η διαδικασία θεσμοθετήθηκε μόλις το 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου