Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Το Αρχείο των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων αναδεικνύει τους θησαυρούς του


Έκθεση και συνέδριο με θέμα την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, εγκαινιάζει σήμερα στις 19:00 η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων (Δ.Ε.Α.Μ.) του υπουργείου Πολιτισμού, φέρνοντας στο φως άγνωστα τεκμήρια που φυλάσσονται στο Αρχείο των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων και αναδεικνύοντας τη σημασία του Αρχείου ως πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την αρχαιολογική και την ιστορική έρευνα.

Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης «Ιστορίες επί χάρτου. Μορφές και θέματα της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα» είναι τόσο τα γεγονότα, τα οποία, εκείνη την περίοδο, σημαδεύουν την πρώιμη διαδρομή της «ηρωικής» ελληνικής αρχαιολογίας, όσο και η πολύπλευρη δράση και το επίπονο έργο των πρωτοπόρων της Υπηρεσίας.

Επίσης, παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τη νομοθεσία, την προσπάθεια διάσωσης των αρχαιοτήτων από την αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα και την ανάδειξή τους μέσα σε μουσεία, την αρχαιολογική έρευνα και τα δημόσια έργα, την ίδρυση και δράση της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και των ξένων αρχαιολογικών σχολών, την αντιμετώπιση των μεσαιωνικών μνημείων και τη βυζαντινή αρχαιολογία.

Την έκθεση συνοδεύουν αναλυτικός και συνοπτικός κατάλογος, εκπαιδευτικό έντυπο, καθώς και οπτικοακουστική παρουσίαση για την ιστορία και το περιεχόμενο του Αρχείου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο Αρχείου, Ψαρομηλίγκου 22, (Κεραμεικός), στο πλαίσιο τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Περί των Αρχαιοτήτων ιδίως. Η Αρχαιολογία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα μέσα από τις πηγές του Αρχείου των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων».

Η έναρξη του συνεδρίου (22 Οκτωβρίου, 9:00 π.μ.) καθώς και η συνάντηση της επόμενης ημέρας θα λάβουν χώρα στην αίθουσα τελετών της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ενώ η καταληκτική συνεδρία (Παρασκευή 24 Οκτωβρίου) θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Άλκης Αργυριάδης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου