Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Γκίκας - Fermor - Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί στο Μουσείο Μπενάκη

Έκθεση αφιερωμένη στους Γκίκα, Fermor και Craxton, εγκαινιάζει στις 16 Οκτωβρίου, στις 20:00, το Μουσείο Μπενάκη.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε τρεις δημιουργούς των οποίων οι ζωές συνδέθηκαν μέσα από κοινούς τόπους: Ύδρα, Καρδαμύλη, Κέρκυρα. Τρία σπίτια-καταφύγια που αποτέλεσαν πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και στέγασαν μια φιλία που διάρκεσε περισσότερα από 40 χρόνια.

Ο Patrick Leigh Fermor, Άγγλος περιηγητής και συγγραφέας, έχτισε το σπίτι του στην Καρδαμύλη της Μάνης, το οποίο και κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη. Εκεί φιλοξένησε ήδη από τη δεκαετία του 1960, τους ζωγράφους Ν. Χ. Γκίκα και John Craxton, έργα των οποίων κοσμούσαν τους τοίχους της οικίας του.

Νωρίτερα, πόλο έλξης και για τους τρεις αποτέλεσε το αρχοντικό του Γκίκα στην Ύδρα, «εργοστάσιο πεζογραφίας» όπως το αποκάλεσε ο Fermor, ο οποίος έζησε εκεί για δύο χρόνια γράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του «Μάνη».

Αλλά και ο John Craxton αγάπησε το τοπίο της Ύδρας, και απεικόνισε στα έργα του. Η πολύτιμη βοήθειά του τις μέρες μετά την πυρκαγιά στο σπίτι του Γκίκα, το 1961, περιγράφεται στην εκτενή τους αλληλογραφία. Σε μία από αυτές τις επιστολές, ο Craxton γράφει στο ζεύγος Γκίκα, πως ίσως είχε έρθει η ώρα να εξερευνήσουν καινούργιους τόπους, και πράγματι η κατοικία στην Κέρκυρα έμελλε να καλύψει το κενό και να αποτελέσει ένα νέο τόπο συνάντησης και δημιουργίας.

Επιστολές, χειρόγραφα, εκδόσεις και φωτογραφίες αποτελούν το κεντρικό θέμα της έκθεσης και πλαισιώνονται από σχέδια του Ν. Χ. Γκίκα και του John Craxton. Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα έργα των δύο παραπάνω ζωγράφων που προέρχονται από την οικία του Fermor στην Καρδαμύλη. 

Την έκθεση επιμελείται η Ιωάννα Μωραΐτη, ενώ ο σχεδιασμός ανήκει στον Παύλο Θανόπουλο.

Διάρκεια: 17/10/2014 - 10/01/2015
Διεύθυνση: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Πινακοθήκης Ν.Χ''κυριάκου - Γκίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου