Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

O «Θρόνος του Ήλιου» ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Ρόδο


Ο «Θρόνος του Ήλιου», ο μοναδικός πολυχώρος προβολής θεαμάτων εννέα διαστάσεων (9D) της Ευρώπης, ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του στη Ρόδο. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο χώρο πολιτισμού που «παντρεύει» την ιστορία με τη σύγχρονη τεχνολογία και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αίθουσα προβολής θεαμάτων εννέα διαστάσεων! Η αίθουσα είναι διαδραστική και φιλοξενεί τρισδιάστατες προβολές με κινούμενα καθίσματα και ειδικά εφέ όπως βροχή, καπνό, μυρωδιές, χιόνι κ.ά που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις, δημιουργώντας μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Ο χώρος είναι ο πρώτος στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ανάλογες αίθουσες, μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο στη Βραζιλία, τη Μαλαισία, την Τουρκία, το Iσραήλ και το Εμιράτο του Ντουμπάι.
Ο πολυχώρος «Θρόνος του Ήλιου» αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για την τρισδιάσταση προβολή της ιστορίας της Ρόδου. Αυτή στη στιγμή στην αίθουσα εννέα διαστάσεων προβάλλεται η ομώνυμη ταινία «Θρόνος του Ήλιου», ένα διαδραστικό ταξίδι διάρκειας 20 λεπτών στις χιλιετίες της ιστορίας της Ρόδου, με κύριες αναφορές στα πιο σημαντικά γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία και τον πολιτισμό της αλλά και στο γνωστό μύθο που θέλει το νησί να αναδύεται από τη θάλασσα για να αφιερωθεί τελικά στο Θεό Ήλιο. Το μοναδικό θέαμα εννέα διαστάσεων είναι μια συναρπαστική βιωματική εμπειρία για το θεατή αλλά και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος γνωριμίας με την τοπική ιστορία, τόσο για τους ενήλικες όσο και για παιδιά άνω των πέντε ετών.

Την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου, η Υφυπουργός Πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου, στο πλαίσιο επίσκεψής της στο νησί της Ρόδου, ξεναγήθηκε στο χώρο και παρακολούθησε το θέαμα εννέα διαστάσεων, που την εντυπωσίασε ιδιαίτερα για τη ζωντάνια και το βιωματικό τρόπο με τον οποίο αποδόθηκαν τα πιο θρυλικά γεγονότα της ιστορίας του νησιού.

Τι είναι ο «Θρόνος του Ηλιου»

Ο «Θρόνος του Ήλιου» δημιουργήθηκε με στόχο να δώσει μία άλλη διάσταση στον πολιτισμό αλλά και την εκπαίδευση στο νησί της Ρόδου χρησιμοποιώντας σύγχρονους τρόπους ανάδειξης και προβολής της τοπικής ιστορίας. Αν και μετράει μόλις 3,5 μήνες λειτουργίας κερδίζει διαρκώς τις εντυπώσεις, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα ξεχωριστό χώρο πολιτισμού και τέχνης για τη Ρόδο, σε αλληλεπίδραση και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Για τη στέγασή του επιλέχτηκε το ιστορικό κτίριο του παλιού σινεμά «San Giorgio» στην οδό 25η Μαρτίου, ο πρώτος κινηματογράφος στη Ρόδο που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το 1927. Το κτήριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από τη Μελίνα Μερκούρη.

Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, διακοσμητές, γλύπτες, ιστορικοί σύμβουλοι, Έλληνες και ευρωπαίοι τεχνικοί, ειδικευμένοι στον κινηματογράφο και τις νέες δια-δραστικές τεχνολογίες, δούλεψαν εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πολιτιστικό πολυχώρο και μια ξεχωριστή παραγωγή, δημιούργημα της Ολλανδικής εταιρίας 3D Mirage, που έρχεται να αναβαθμίσει το πολιτιστικό προϊόν της Ρόδου.

Πριν την είσοδό του στην αίθουσα εννέα διαστάσεων, ο επισκέπτης περνάει από ένα χώρο ιστορικών εκθεμάτων και προβολών. Ο χώρος περιλαμβάνει εκθέματα και αναφορές από σημαντικά ιστορικά πρόσωπα, προβολές ντοκιμαντέρ για μυθολογικά και ιστορικά γεγονότα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τον 20ο αιώνα.

Στη συνέχεια ο επισκέπτης εισέρχεται στον κύριο χώρο της κινηματογραφικής αίθουσας εννέα διαστάσεων. 3D εικόνα, ήχος, κίνηση, βροχή, χιόνι, άνεμος, φωτιές ακόμη και μυρωδιές, ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις και ανάγουν σε βίωμα την εμπειρία της θέασης. Οι δημιουργοί του Θρόνου του Ήλιου, ετοίμασαν μια παραγωγή με ιστορικό ενδιαφέρον και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εμπνευσμένη καταρχήν από τον Θεό Ήλιο (απ’ όπου προέκυψε και το όνομα του πολυχώρου) και φυσικά από την ιστορία της Ρόδου, σύμφωνα με θρύλους, μύθους, παραδόσεις αλλά και ιστορικά γεγονότα που αποδίδονται με τρόπο που διεγείρει τη φαντασία και καθηλώνει το θεατή.

Οι θεατές αφού δέσουν τις ζώνες τους και φορέσουν τα ειδικά 3D γυαλιά, μεταφέρονται σε ένα σχεδόν ρεαλιστικό περιβάλλον μιας άλλης εποχής, ακολουθώντας το Άρμα του Θεού Ήλιου. Αρχαίοι θεοί, το άγαλμα του Κολοσσού, Ιππότες, Οθωμανοί κατακτητές, σεισμοί, μάχες, καταστροφές, αρχαίες πόλεις και επιβλητικά μεσαιωνικά κάστρα, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια τους, με έναν τρόπο που συγκλονίζει.

Εκτός από το ιστορικό εκθετήριο που λειτουργεί στον προθάλαμο με τις παράλληλες προβολές από τα αρχεία των Ιταλών (που διατέθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας), ο χώρος φιλοδοξεί να φιλοξενήσει και ποικίλες άλλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως περιοδικές εκθέσεις, σεμινάρια, ημερίδες και εκπαιδευτικές προβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου