Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Στον Αυστραλό Richard Flanagan το βραβείο Booker 2014


Ο αυστραλός συγγραφέας Richard Flanagan, με το μυθιστόρημα αγάπης και πολέμου "The Narrow Road to the Deep North", είναι ο νικητής του 46ου βραβείου Booker.

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα στρατόπεδο ιαπώνων αιχμαλώτων πολέμου, στη μεθόριο Βιρμανίας-Ταϊλάνδης. Το βιβλίο εξιστορεί τη ζωή ενός χειρουργού, ο οποίος βασανίζεται από τύψεις εξαιτίας της σχέσης του με τη σύζυγο του θείου του.

Ο Flanagan , ο οποίος εθεωρείτο φαβορί για το βραβείο, χρειάστηκε 12 χρόνια για να γράψει το μυθιστόρημά του, ενώ διέγραψε από τον υπολογιστή του πέντε προηγούμενα. Ο πατέρας του, ο οποίος ήταν επιζήσας του διαβόητου "Σιδηροδρόμου του Θανάτου", πέθανε την ημέρα που ο γιός του ολοκλήρωσε το βιβλίο του.

Το βραβείο Booker απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν ως το 2013 οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών.

Σήμερα απευθύνεται πλέον σε όλους τους συγγραφείς που εκδίδουν τα έργα τους στη Βρετανία. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος στα 46 χρόνια της ιστορίας του θεσμού, συμπεριελήφθη και η αμερικανική λογοτεχνία. Δύο Αμερικανοί συγγραφείς περιελήφθησαν στην βραχεία λίστα.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών. Ο Flanagan είπε πως θα ξοδέψει τα χρήματα αυτά στη «ζωή», καθώς δεν είναι εύπορος και μάλιστα πριν από 18 μήνες σκέφτηκε να βρει δουλειά στα ορυχεία της Αυστραλίας, καθώς είχε δαπανήσει τόσο χρόνο για να γράψει το βιβλίο του. «Τα χρήματα του βραβείου σημαίνουν ότι μπορώ να συνεχίσω να είμαι συγγραφέας», σχολίασε.


Πηγή: Reuters, BBC, Guardian
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου