Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μήνυση κατά της Sotheby’s για λανθασμένη εκτίμηση


Ένας πίνακας που πωλήθηκε σε δημοπρασία της Sotheby’s στο Λονδίνο προς 42.000 στερλίνες βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης, καθώς υπάρχουν κατηγορίες ότι το έργο ενδέχεται να ανήκει στον Caravaggio και η αξία του να αγγίζει τα 11 εκατ. στερλίνες.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του έργου, Bill Thwaytes, κατηγόρησε τον οίκο δημοπρασιών για «επαγγελματική αμέλεια».

Σύμφωνα με το BBC, όταν πωλήθηκε ο πίνακας το 2006, το έργο που φέρει τον τίτλο “Οι χαρτοκλέφτες” είχε αποδοθεί σε μαθητή του μεγάλου ιταλού καλλιτέχνη.

Ο κ. Thwaytes δήλωσε πως θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα ώστε να καθοριστεί εάν το έργο είχε φιλοτεχνηθεί από τον Caravaggio.

Το έργο αγοράστηκε από την οικογένεια Thwaytes το 1962 προς 140 λίτερς. Το 2006 ο κ. Thwaytes ζήτησε από την Sotheby’s να αποτιμήσει το έργο και ο οίκος συμπέρανε πως πρόκειται για ένα από τα πολλά αντίγραφα του γνήσιου πίνακα, ο οποίος εκτίθεται στο Kimbell Art Museum του Τέξας.

Την δεκαετία του 1950, η οικογένεια Thwaytes πούλησε έναν γνήσιο Caravaggio στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης. Ο κ. Thwaytes υποπτεύεται πως και ο πίνακας που πωλήθηκε από την Sotheby’s είναι πιθανότατα γνήσιος.

Ωστόσο, η Sotheby’s αποφάνθηκε ότι το αντίγραφο δεν είχε γίνει από τον ίδιο των ιταλό ζωγράφο, αλλά από κάποιον ακόλουθό του, τον 17ο αιώνα.

Ο πίνακας πωλήθηκε προς 42.000 στερλίνες, ωστόσο ο νέος ιδιοκτήτης του δήλωσε πως πρόκειται για έναν γνήσιο Caravaggio, ο οποίος αξίζει εκατομμύρια στερλίνες.

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου