Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

UNESCO: Απειλεί να εντάξει τη Βενετία στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο


Με ένταξη της Βενετίας στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο απειλεί την Ιταλία η UNESCO, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να δημιουργήσει κανάλι που θα διαπερνά τη λιμνοθάλασσα προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται στο λιμάνι της Βενετίας μεγάλα κρουαζιερόπλοια χωρίς να περνούν μέσα από την πόλη.

Η απόφαση αυτή της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, όταν ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, με περιβαλλοντολόγους, 40 γερουσιαστές της Ρώμης, τουλάχιστον 27.000 ιδιώτες, αλλά και πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων στις ιταλικές εφημερίδες, να εκφράζουν αντιρρήσεις, λέγοντας πως το έργο αυτό θα λύσει ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο, καθώς θα επιταχύνει την υποβάθμιση της λιμνοθάλασσας, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε ανοικτή θάλασσα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την πόλη της Βενετίας.

Η καταληκτική ημερομηνία για την διαβούλευση σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδίου λήγει αύριο, αναφέρει το The Art Newspaper.

Η UNESCO, στη συνεδρίασή της στη Ντόχα τον Ιούνιο, προειδοποίησε ότι θα θεωρήσει υπεύθυνη την ιταλική κυβέρνηση και θα θέσει τη Βενετία στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο εάν δεν την ικανοποιήσουν οι λύσεις που θα προτείνονταν.

Είχε ξεκαθαρίσει, δε, πως δεν θεωρεί αποδεκτή την όποια λύση στο πρόβλημα των κρουαζιερόπλοιων που θα συνεχίζει να τους δίνει τη δυνατότητα να εισέρχονται στη λιμνοθάλασσα, ενώ κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να υιοθετήσει νόμους που θα απαγορεύουν την είσοδο κρουαζιερόπλοιων και πετρελαιοφόρων.

Παράλληλα, αιτήθηκε η ιταλική κυβέρνηση να προσκαλέσει μια κοινή αποστολή παρακολούθησης της UNESCO και του ICOMOS το 2015 προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση της Βενετίας και της λιμνοθάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επίπτωσης των αναπτυξιακών προτάσεων που είχαν υποβληθεί.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου