Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Γαλλία: Επιστρέφει 239 κλεμμένες αρχαιότητες στην Αίγυπτο


Η Γαλλία θα επιστρέψει στην Αίγυπτο 239 αρχαία αντικείμενα τα οποία εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων, Mamdouh al Damati.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε πως ειδήμονες από το Μουσείο του Λούβρου έχουν επιβεβαιώσει τη γνησιότητα 239 εκ των 302 αρχαίων αντικειμένων που βγήκαν παράνομα από την Αίγυπτο και κατέληξαν στη Γαλλία, μεταδίδει το πρακτορείο EFE.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ζητήσει την επιστροφή και των υπολοίπων 63 αντικειμένων, προκειμένου να εξεταστούν.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται πως η επιστροφή των αντικειμένων εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του υπουργείου να ανακτήσει αρχαία αντικείμενα που έχουν κλαπεί από τη χώρα.

Σύμφωνα με τον al Damati, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ετοιμάζει συμφωνία με τη Γαλλία για τη μείωση του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων, το οποίο έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης αρχαιοτήτων, Ali Ahmet, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως τα ανακτηθέντα αντικείμενα χρονολογούνται από την εποχή των Φαραώ. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται βαμμένα ξύλινα αγαλματίδια ναυτών, ζωγραφισμένα αντικείμενα από ασβεστόλιθο που αναπαριστούν προσφορές στους θεούς Όσιρι και Ίσις, καθώς και αρκετά φυλακτά, κεραμικά αντικείμενα και νομίσματα από την ρωμαϊκή, βυζαντινή και ισλαμική περίοδο.


Πηγή: EFE
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου