Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης – Ποιοι έφυγαν με βραβείο


Η ταινία «Ατέρμονη θλίψη» του Μεξικάνου Πέρες Σολάνο πήρε τον «Χρυσό Αλέξανδρο - Θόδωρος Αγγελόπουλος», το βραβείο καλύτερης ταινίας, στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος έλαβε η ταινία «Δίπλα της» του Άσαφ Κορμάν από το Ισραήλ.

Στην ταινία «Μάθημα» της Κριστίνα Γκρόζεβα και του Πέταρ Βαλτσάνοφ από τη γειτονική Βουλγαρία απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι από την Ουκρανία για την ταινία του με τίτλο «Η φυλή» .

Το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην ηθοποιό Μπρουκ Μπλουμ για την ερμηνεία της στην ταινία: «Εκτός ελέγχου» της Άνια Μάρκαρτ από τις ΗΠΑ.

-Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Σουηδό Σβέριρ Γκούντνασον για την ερμηνεία του στην ταινία: «Το πάρκο με τις μύγες» του Γιενς Όστμπεργκ .

Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στην ταινία: «Πλευρικοί άνεμοι» του Μάρτιν Χέλντε από την Εσθονία που «μιλά» για την ιστορία μιας γυναίκας από την Εσθονία που εξορίζεται στο πλαίσιο της …εθνοκάθαρσης που διεξήγαν οι σοβιετικές δυνάμεις κατοχής στην «ασάλευτη» -παγωμένη Σιβηρία το 1941.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο, πρόεδρος (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα) , απένειμε βραβεία στις ταινίες : «Καληνύχτα μαμά» των Σεβερέν Φιαλά και Βερόνικα Φραντς από την Αυστρία, στην ελληνική ταινία «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και ειδική μνεία στην ελληνική ταινία «Πόλκ» των Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηρου Νικολούζου.

Το βραβείο της ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απονεμήθηκε στην ταινία «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.

Στην ταινία με τίτλο «Μάθημα αποκατάστασης» του 25χρονου Ρώσου Ιβάν Τβερντόβσκι απένειμε το βραβείο της «Ανθρώπινες αξίες» ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

To κοινό επίσης, επέλεξε να δώσει το βραβείο του –για ταινία από το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» στην ταινία «Τρία παράθυρα και ενας απαγχονισμός» του Ισά Τσόσια από το Κόσοβο (μια σκληρή ταινία για τις ιστορίες βιασμών γυναικών του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου από Σέρβους στρατιώτες) .

Από το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» τέλος, το κοινό επέλεξε να δώσει το βραβείο του (βραβείο Κοινού FISCHER) σε μια σύγχρονη ξεκαρδιστική κωμωδία για το σεξ και τις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών με τίτλο «The little death” (Ο μικρός θάνατος- η φευγαλέα στιγμή της σεξουαλικής έξαρσης που οι Γάλλοι αποκαλούν «La petite mort”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου