Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ισπανία: Καλλιτέχνες αρνούνται να παραλάβουν κρατικά βραβεία


Σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές της ισπανικής κυβέρνησης για ζητήματα πολιτισμού, δυο ισπανοί καλλιτέχνες αρνήθηκαν να δεχθούν εθνικά πολιτιστικά βραβεία.

Όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, η Καταλανή φωτογράφος γνωστή ως Colita (Isabel Steva Hernández) αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να παραλάβει το Εθνικό Βραβείο Φωτογραφίας, που συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 30.000 ευρώ.

Σε επιστολή της προς τον ισπανό υπουργό Πολιτισμού, José Ignacio Wert, τόνιζε πως «η κατάσταση του πολιτισμού και της παιδείας στην Ισπανία είναι επαίσχυντη, ντροπιαστική και θλιβερή. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα τέτοιο υπουργείο. Είναι μια χίμαιρα». Η ίδια πάντως διευκρίνισε πως η άρνησή της δεν σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι Καταλανή πολίτης.

Στις αρχές του μήνα, ο Καταλάνος performer, Jordi Savall, αρνήθηκε να παραλάβει το Εθνικό Βραβείο Μουσικής, που και αυτό συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 30.000 ευρώ. «Δεν μπορούσα να δεχθώ το βραβείο μιας κυβέρνησης που απέτυχε να ανταποκριθεί σε ένα από τα κύρια καθήκοντά της, να παρουσιάσει τον πολιτισμό στη ζωή και να τον κάνει προσβάσιμο σε όλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει πως πέρυσι, άλλος Καταλανός μουσικός, ο Josep Soler, αρνήθηκε το κρατικό Χρυσό Μετάλλιο, ενώ το 2012 ο συγγραφέας Javier Marías απέρριψε το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου