Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Βραδιά αφιερωμένη στον Τίμο Μωραϊτίνη


Τιμητική εκδήλωση και συνεστίαση για τον μεγάλο λογοτέχνη και δημοσιογράφο Τίμο Μωραϊτίνη, διοργανώνουν τη Δευτέρα οι Ροταριανοί Όμιλοι Κηφισιά Νέα και Αθήνα Λυκαβηττός. Η κοινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του λογοτέχνη, με ομιλητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Λεονταρίτη. Κείμενα του Τίμου Μωραϊτίνη θα απαγγείλει η ηθοποιός και συγγραφέας Νίνα Αλέξη.Ο Αθηναιογράφος, χρονογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και εκδότης Τίμος Μωραϊτίνης θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μορφές των Ελληνικών Γραμμάτων, ο οποίος συντέλεσε στη δημιουργία της νεώτερης πνευματικής Ελλάδας.

Σαν Θεατρικός συγγραφέας χαρακτηρίστηκε «ως πατέρας και δημιουργός της νεοελληνικής κωμωδίας», με δεκάδες θεατρικά και με αποκορύφωμα της προσφοράς του την Αιωνία Ζωή και τον Άρχοντα του Κόσμου, τις δύο φιλοσοφικές κωμωδίες του, που καταγράφονται σαν εφάμιλλα ή και καλύτερα αντίστοιχων του ξένου ρεπερτορίου. Τα θεατρικά του έργα σημείωναν τεράστια επιτυχία και αποτελούσαν Θεατρικό, κοσμικό και εισπρακτικό γεγονός, διανύοντας μακρά σειρά παραστάσεων.

Σαν Χρονογράφος, «επέβαλε» το χρονογράφημα ως λογοτεχνικό είδος και του αποδόθηκε ο τίτλος του κορυφαίου και έδωσε στο είδος αυτό την οριστική του μορφή.

Σαν Ποιητής ο Μωραϊτίνης αναφέρθηκε ως αυθόρμητος τραγουδιστής που βαδίζει αμέριμνος ανάμεσα στους μετρικούς κανόνες με την ευσυγκίνητη μελωδία. Ο λυρικός τροβαδούρος με τον μουσικώτατο οίστρο.

Σαν Αθηναιογράφος αποτελεί τη μοναδική πρωτογενή πηγή αναφοράς στην Παληά Αθήνα (τέλη 19ου- αρχές 20ου αιώνα). Είναι ο πρώτος που ανέδειξε αυτήν την Αθήνα με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ο χαρακτηρισμός του Αθηναιολάτρη τον συνόδευε σε όλες τις άλλες λογοτεχνικές του εκφράσεις, αποκαλύπτοντας τις άγνωστες πλευρές εκείνης της Αθήνας. Αποκορύφωμα της αθηναιολατρείας του είναι το τραγούδι «Στης Πλάκας της ανηφορίες» σε στίχους και μουσική Τίμου Μωραϊτίνη. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε για τις ανάγκες του θεατρικού του έργου «Η Μπερλίνα».

Το 1947 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με την ανώτατη τιμητική διάκριση, το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου