Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

«Πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας: Βαλαάμ και Άθως»- Έκθεση φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση


Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Multimedia Art Museum, Μόσχα/Μουσείο «Οίκος Φωτογραφίας της Μόσχας», το Hellenic American University/Hellenic American College και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, τη Ρωσική Εθνική Βιβλιοθήκη, Αγία Πετρούπολη, τον Εκδοτικό οίκο «Indrik», στη Μόσχα, παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ημέρες ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα», την έκθεση «Πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας: Βαλαάμ και Άθως» από τις 10 έως τις 29 Νοεμβρίου 2014 στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.


Επί πολλούς αιώνες τα έθνη της Ρωσίας και της Ελλάδας συνδέονται με την κοινή τους ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται σ’ αυτήν την έκθεση από τα δύο κέντρα πολιτισμού και ορθοδοξίας, της Ιεράς Μονής του Βαλαάμ και του Αγίου Όρους στον Άθω, αποτελούν μια ιστορική μαρτυρία για την πνευματική ζωή και τη διάδοση του χριστιανισμού και του μοναχισμού στις χώρες μας, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται και μεταδίδεται η ζωντανή πνευματική παράδοση από γενιά σε γενιά.

Βάση της έκθεσης αποτελεί το κλασικό υλικό των δύο παγκοσμίως γνωστών τόπων του μοναχισμού, και συγκεκριμένα οι φωτογραφίες από τα δύο λευκώματα: «Τα τοπία της Ι.Μ. Βαλαάμ» του 1887 από τη συλλογή της Ρωσικής Εθνικής Βιβλιοθήκης και το ««Ιερές Μονές και Σκήτες του Αγίου Όρους» του 1881, που προσφέρθηκε δώρο στον Μεγάλο Πρίγκιπα Κωνσταντίνο Κωνσταντίνοβιτς Ρομάνωφ.


Διεύθυνση: Μασσαλίας 22, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10/11 από τις 19.00 ως τις 21.00, Καθημερινές 12:00-21:00 Σάββατο: 10:30-14:30, Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου