Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η «κυρία Cézanne» από 19 Νοεμβρίου στο Metropolitan Museum of Art


Την πρώτη έκθεση πορτραίτων της συζύγου του Cézanne, Hortense Fiquet, εγκαινιάζει στις 19 Νοεμβρίου το Metropolitan Museum of Art.

Η έκθεση με τίτλο “Madame Cézanne” περιλαμβάνει ζωγραφική, σχέδια και ακουαρέλες του πιο ζωγραφισμένου μοντέλου του Cézanne, της Hortense Fiquet. Η έκθεση μελετά τον ισόβιο δεσμό του γάλλου καλλιτέχνη με αυτήν την γυναίκα, η οποία υπήρξε μοντέλο του, σύζυγός του, και μητέρα του γιού του.

Η Fiquet επηρέασε βαθύτατα την εξάσκησή του στα πορτραίτα για περισσότερο από δυο δεκαετίες, ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή, ούτε από την οικογένεια του Cézanne, ούτε από τον κύκλο των φίλων του.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 24 από τα 29 γνωστά πορτραίτα της Hortanse Fiquet τα οποία ζωγράφισε ο Cézanne σε μια περίοδο τουλάχιστον 20 ετών, μεταξύ των οποίων τα Madame Cézanne in the Conservatory (1891) και Madame Cézanne in a Red Dress (1888–90), από τη συλλογή του Met.

Ο Cézanne γνώρισε την Hortanse στο Παρίσι το 1869, όταν αυτή εργάζονταν σε βιβλιοδετείο. Αν και οι συνθήκες της πρώτης τους συνάντησης είναι άγνωστες , ωστόσο ένα πρώιμο πορτραίτο του 1872 δείχνει πως πιθανότατα η Hortanse πόζαρε για τον Cézanne στην ηλικία των 22 ετών. Ο γάλλος καλλιτέχνης προσπάθησε πολύ να αποκρύψει την ερωμένη του και το μοναδικό τους παιδί, τον Paul, από την οικογένειά του, καθώς φοβόταν την άρνηση του αυταρχικού πατέρα του. Μάλιστα, για μακρά χρονικά διαστήματα έμεναν σε ξεχωριστά σπίτια, ακόμα και μετά τον γάμο τους, το 1886.

Παρά τη διαφαινόμενη αμέλεια, τα πορτραίτα δείχνουν πως η σχέση του Cézanne με την Fiquet ήταν κρίσιμη για την εξάσκηση και την εξέλιξη του καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Νοεμβρίου 2014 έως τις 15 Μαρτίου 2015.


Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου