Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Βραβείο ECF Princess Margriet για την Μπιενάλε της Αθήνας

Οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio και Ξένια Καλπακτσόγλου (photo © Σπύρος Στάβερης)

Το European Cultural Foundation τιμά την Μπιενάλε της Αθήνας με το βραβείο ECF Princess Margriet για το 2015 και την αναγνωρίζει ως μία τολμηρή πολιτιστική πρωτοβουλία.

Η απονομή του βραβείου των 25.000 € για κάθε νικητή θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες. Παρούσες στην τελετή απονομής πρόκειται να είναι η πριγκίπισσα Margriet και η πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας.

Όπως αναφέρει το ECF «η Μπιενάλε της Αθήνας επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της μπιενάλε ως πεδίου φιλοξενίας της συζήτησης περί πολιτισμού και αυτό-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα. Έχει καταστήσει την μπιενάλε τέχνης φορέα που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών και διεθνών πολιτιστικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας το ευρύ κοινό. Η πιο πρόσφατη μπιενάλε (ΑΒ4) οργανώθηκε το 2013 με τη μορφή μιας Αγοράς, που κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος συνάντησης τόσο για κοινωνικές συζητήσεις όσο και για επαγγελματικές αλλά και πολιτικές. Η καινοτόμος συνεργατική επιμελητική προσέγγιση της ΑΒ4 την διαφοροποίησε ριζικά από το καθιερωμένο, εμπορικό, μοντέλο της οργάνωσης μιας μεγάλης κλίμακας έκθεσης. Με τεράστια μείωση χρηματοδότησης, η Μπιενάλε της Αθήνας αποδεικνύει τη δύναμη της αυτό-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού».

Με την ανάδειξη των νικητών, ο οργανισμός «στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, οι οποίες μας δείχνουν πόσο μπορεί να μας επηρεάσει και να μας αλλάξει ο πολιτισμός, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες».

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τoν Chris Dercon (διευθυντή της Tate Modern), την Bojana Cvejic (θεωρητικό της περφόρμανς), τη Saskia van Stein (καλλιτεχνική διευθύντρια του Bureau Europa), τον Christian Esch (διευθυντή του NRW Kultursekretariat) και τη Rana Zincir Celal (διευθύντρια προγράμματος του Columbia Global Centers | Turkey), τίμησε επίσης με το βραβείο ECF Princess Margriet 2015 και το Κίεβο.

Σημειώνεται πως με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Μπιενάλε της Αθήνας θα οργανώσει συμπόσιο στις 3 Δεκεμβρίου2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου