Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

"Having their say": Οι νέοι της Ευρώπης καταγράφουν φωτογραφικά τη ζωή τους


Η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νειολαίας και η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, εγκαινιάζουν τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στις 18:00, την έκθεση φωτογραφίας «HAVING THEIR SAY».

Η Έκθεση που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφορά ένα εν εξελίξει έργο φωτογραφικής καταγραφής των πτυχών της ζωής των Ευρωπαίων νέων, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη βιώνει μεγάλη αβεβαιότητα αλλά και ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα.

Διακεκριμένοι φωτογράφοι από την Τσεχία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα έχουν καταγράψει και παρουσιάζουν στο κοινό, μέσω της φωτογραφίας, στιγμές των νέων των χωρών τους, δημιουργώντας έναν μοναδικό καμβά ιστοριών, ικανών να αναδείξουν την προοπτική των κοινωνικών προκλήσεων της Ευρώπης. Οι φωτογραφίες από τις πέντε χώρες θα παρουσιαστούν σε άμεση συνομιλία με αυτές των νέων τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης που έχουν ανταποκριθεί στο αντίστοιχο OPEN CALL της Έκθεσης, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό εικόνων μέσα απ’ το οποίο οι νέοι εκφράζουν τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητές τους, αποτυπωμένες πότε από έναν εξωτερικό παρατηρητή και πότε από τους ίδιους.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Γιάννης Κόντος (Ελλάδα), Robin Maddock (Τσεχία), Benedicte Kurzen (Λετονία), Maciek Nabrdalik (Πολωνία), Donald Weber (Ρουμανία)

Η διοργάνωση

Η Έκθεση «HAVING THEIR SAY» γεννήθηκε στο πλαίσιο του project «SEA CHANGE» το οποίο ξεκίνησε το 2012 με τη χρηματοδότηση των ΕΕΑ Grants και Norway Grants, αναθέτοντας σε διακεκριμένους φωτογράφους από την Τσεχία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα να καταγράψουν μέσω της τέχνης τους τμήματα της νεολαίας των χωρών τους με σκοπό να ιχνηλατήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η Έκθεση Φωτογραφίας HAVING THEIR SAY, επιθυμώντας να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως μέσο δημιουργίας αντιδράσεων, προσκάλεσε πριν από μερικές εβδομάδες τους νέους της Θεσσαλονίκης, ηλικίας 15 έως 25 ετών, σε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες τους δημοσιεύονταν στην επίσημη σελίδα της Έκθεσης στο Facebook, δημιουργώντας έναν διαδικτυακό χώρο έκφρασης, επικοινωνίας και βιωματικής μάθησης, μια διαδικασία σκέψης και στοχασμού με «ομιλητές» τους νέους.

Στόχος της Έκθεσης είναι να αναδείξει τη συνεχή και έντονη παρουσία των νέων στον δημόσιο χώρο, τις ανάγκες τους για έκφραση μέσω αυτού, την επιθυμία τους να συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα, αναλαμβάνοντας δράση. Για το λόγο αυτό η έκθεση θα πλαισιώνεται και από παράλληλες δράσεις και εργαστήρια.

Τα EEA και Νοrway Grants στοχεύουν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Σφυράκη
Διάρκεια: 24 Νοεμβρίου - 19 Δεκεμβρίου 2014
Επίσημο finissage: 19 Δεκεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00-18:00, Σάββατο - Κυριακή: 11:00-18:00
Διεύθυνση: Βας. Γεωργίου Α1, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου