Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: "Imagining the Balkans" - Ταυτότητες και Μνήμη στον Μακρύ 19ο Αιώνα


Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με άλλα έντεκα Μουσεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εγκαινιάζει τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις 19:00, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την πρωτοποριακή διεθνή έκθεση Imagining the Balkans, Ταυτότητες και Μνήμη στον Μακρύ 19ο Αιώνα.Πρόκειται για μία φιλόδοξη συνεργασία Mουσείων Eθνικής Iστορίας, που συντονίστηκαν υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), ώστε να εξερευνήσουν από κοινού την ανάδυση των σύγχρονων εθνικών ταυτοτήτων και των εθνικών κρατών, με επίκεντρο τον 19ο αιώνα.

Είναι η περίοδος της μετάβασης από τις μεγάλες πολυεθνικές αυτοκρατορίες (Οθωμανοί και Αψβούργοι) προς κοινωνίες που διαπνέονται από εθνικές ιδέες και επιδιώκουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η έκθεση παρουσιάζει μία ιστορία ιδεολογικών, κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών μεταλλάξεων στα Βαλκάνια, χωρίς να εστιάζει σε γεγονότα και ημερομηνίες. Διηγείται μία κοινή ιστορική πορεία, μέσα από την οποία αναδύονται ομοιότητες μεταξύ λαών και κρατών, οι οποίες συνήθως κρύβονται πίσω από εθνικούς ανταγωνισμούς και διεκδικήσεις.

Η επιστημονική προσέγγιση στηρίζεται σε εμπνευσμένες πανεπιστημιακές μελέτες, που επιχειρηματολογούν πως η εικόνα των Βαλκανίων ως τόπου έριδας, μισαλλοδοξίας, οπισθοδρόμησης, δεν είναι παρά ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα, που αγνοεί τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής μας.
Αντίθετα, τα Βαλκάνια έχουν σε πολλούς τομείς να επιδείξουν μία εξέλιξη συγκρίσιμη με αυτή της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς και σημαντικές πρωτοπορίες σε συγκεκριμένους τομείς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυρία Λίνα Μενδώνη, και θα ακολουθήσει εισήγηση της ιστορικού Κυρίας Χριστίνας Κουλούρη, καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος, σε Ελληνική και Αγγλική έκδοση.

Διεύθυνση: Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 11 Νοεμβρίου 2014 - 19 Απριλίου 2015
Ώρες λειτουργίας: 9.00 - 14.30 (Τρίτη έως Κυριακή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου